..myslienky a zamyslenia..

Wednesday, April 23, 2008

Ako (pre)žiť na S(3nsku, časť prvá


(ak sa raz dostanem k pisaniu tej slubenej knihy, tak sa bude volat presne takto.. : )


„co sa deje na Slovensku, to sa nestane nikde na svete“ ..

to tvrdim ja (a okrem mna este vela inych ludi domacich i tych ostatnych)

tak napriklad dnes rano:

zobudil ma (prvy) radiobudik; kedze ho mam nastaveny na najvyssiu hlasitost (vy co ma poznate viete ako to mam so vstavanim ; ) tak mi 6:03 spoza hlavy Hillary zvreskla len: „Thank you, Pennsylvania that I can be a prezident.!“

tak som sa zlakla, ze som ho hned cvakla; ale nedalo mi spat dalej. musela som to overit na bbc a pri tej prilezitosti som si povedala, ze dnes bude ten den, kedy stihnem prist do skoly na osmu ; )

aby sa mi to podarilo, tak som na seba nieco nahadzala, umyla zuby, nahadzala do tasky veci na spinning a utekala na bus..

asi po desiatich metroch som sa spamatala, ze bezim (ako vzdy); nakolko ale bolo 6:33 a bus mi podla cp odchadza 6:40, hovorim si „pohodaaa“ a z pravidelneho ranneho behu prechadzam do rychlejsej chodze..

pridem na zastavku a co nevidim..?

bus prave odchadza..? ! !

pre istotu mrknem na hodiny – 6:34

..a tak si sadnem a cakam (ved ak odisiel 6:40 o 6minut skor, mozno este pojde 6:35.. „ale kdeze.. ten odisiel este skor..“, oznamuje mi skodoradostna tetula..

ale kedze uz sa mi nechce vracat domov (aby som nahodou nezmeskala aj dalsi), cakam na zastavke na dalsi (7:08) a pomaly sa zmierujem s faktom, ze do skoly dorazim zase 8:10..

cakam, cakam,.. a zrazu – bus..(?)

mrknem na hodiny, 7:02..

kuknem na cedulu – napis „zahorie“..(?) ..rozmyslam kde to vlastne je..

..pre istotu vsak nastupujem a pytam sa sofera: „idete prosim do senice?“ on ze „jasne“, tak si vypytam studentsky, dam mu 11,- Sk, on ich vezme a da mi listok za 9,-

hovorim si „v pohode, sak nech si zarobi, mozno ma vela deti“ a sadam si dufajuc, ze revizori pred osmou rano urcite spia..

7:12, autobus presne na pol ceste medzi Senicou a Jablonicou stoci volant dolava..

smrst nadavok najtazsieho kalibru doplnenych nechapavymi pohladmi vsetko vysvetluje – sme na jednej lodi; vsetci sa ponahlame a prave sme pochopili, kam nas to vezie.. vsetci nervozni jedinci vytahuju mobily a obvolavaju kde-koho, aby oznamili ze su „nikede v p_ _ _“ a nestihaju pripoj, pripadne pridu neskoro do prace,...

my kludnejsi (nenazvala by som nas flegmatikmi, vystiznejsie pomenovanie je pravidelne cestujuci hromadnou dopravou) si obzerame lesy okolo a ja sa pomaly zmierujem s tym, ze do skoly dorazim neskor..

..po dalsich par minutach (cas uz radsej nesledujem) prichadzame do dediny oznacenej cedulou Zahorie; aha, tak uz viem kde to presne je, hovorim si v duchu..

bus zastavi, nabera dalsiu kopu ludi, ktori by sa tlacili aj keby im dva busy poslali.. a tak sa tlacia a tlacia, posuvaju stale dozadu, slapu si po nohach, taskami pritlacaju ostatnych na sklo dveri,...

..vsetci sme stastni ked sa bus konecne pohne, lebo to znamena ze uz sme komplet a svoj priestor a trochu kyslika si udrzime pocas zvysku cesty..

7:35 – prichadzame do senice.. bus zastavi, vsetci sa tlacia co najrychlejsie von aspon sa nadychnut.. ja si udrziavam svoju zasobu kyslika este chvilku, 7:30 do Skalice je uz aj tak davno fuc..

ked konecne vystupim, napadne ma, ze mozno este stihnem Levice-Brno.. (odchod 7:40) sice to znamena dalsi prestup v Holici, ale snad dorazim aspon ako-tak na cas..

a tak cakam na dalsi..

o chvilu prichadza; sofer mily, usmiaty, vtipkuje, je v super nalade.. : )

podari sa mu zdvihnut aj tu moju a tak veselo naskakujem a cakam..

sofer (Cyril Dubina : ) sa pre istotu spyta posledneho cloveka na zastavke, ze kam ide; „do Prahy“, odpoveda ujo.. na to mu sofer oznamuje, ze bus do Prahy chodi len v pondelok, piatok a nedelu, takze caka zbytocne.. ujo ale stale doveruje tete na informaciach, ktora mu oznamila, ze chodi aj v stredu..

nas bus odchadza...

8:04 prichadzame do Holica.. tentokrat sa pretlacim von medzi prvymi, lebo viem ze bus do Skalice mi odchadza o 3minuty..

pridem na zastavku (Holic-Lucky), cakam, cakam,.. je 8:12, tak pre istotu kontrolujem odchod busu.. uvedeny je 8:07 a tak cakam dalej..

8:17 – na zastavke busu zastavuje nejake auto a oznamuje nam (mne + jednej tete), ze tato zastavka je kvoli vystavbe kruhoveho objazdu docasne zrusena.. tak mu podakujeme a pre istotu sa spytame ze odkial mame ist..?

hovori ze od druheho kruhaca, tak ideme tam..

..prideme na zastavku Holic-Sasinkova.. tam stretame nahnevanu tetu s kocikom, ktora je o poznanie pred nami – uz pol hodinu caka na bus do Skalice a prave jej niekto oznamil, ze tato zastavka je kvoli vytazenosti premavky docasne zrusena v jednom smere – smer Skalica..

(nad cim sa mi rozum pozastavuje, nakolko obmedzenie neplati pre osobnu ani nakladnu dopravu..-

..a tak bezime hladat dalsiu zastavku..

subezne s nami prichadza aj bus, ktory ma na dverach nasledujuci oznam:

-klik-

..neriesim uz vhodnost umiestnenia oznamu (na zastavkach sa nenachadza a to, ze je vylepeny na buse, ktory na troch zo styroch zastavok nestretnete je, mierne povedane, zbytocne..)

a radsej rychlo nastupujem, ked sa dozvedam, ze dalsi bus odchadza uz z inej zastavky..

..do Skalice prichadzam nahnevana, nervozna, unavena, hladna, vytocena, sklamana a uzasnuta (na viac pocitov si nespominam) presne 8:50..

takze z uvedeneho mi vyplyvaju nasledovne fakty:::

  1. to, ze Ty cakas na bus este neznamena ze pride
  2. fakt, ze Ty sa ponahlas neznamena ze bus Ta nepredbehne
  3. fakt, ze nastupis do busu neznamena, ze budes v cieli skor nez pesi
  4. to, ze si pytas listok studentsky za 11,- Sk este neznamena, ze Ti vodic nemoze za tuto sumu venovat listok lacnejsi (napriklad dochodcovsky za korunu – z vlastnej skusenosti.. : )
  5. fakt, ze Ti bezne cesta trva hodinu, neznamena ze to nemoze trvat 2 a pol
  6. fakt, ze skoro rano nemas chut na kompletnu prehliadku regionu este neznamena, ze Ti ju SAD neposkytne

7. fakt, ze volas na informacie este neznamena, ze Ti ich poskytnu

  1. pocuvaj ludi na ulici, dozvies sa vela veci a usetris kopu casu
  2. nasadni na prvy dopravny prostriedok, ktory pride; dalsi uz prist nemusi
  3. cestovny poriadok na Slovensku neplati
  4. rozculovat sa neoplati..-
..tak pekny den vsetkym a hlavne - vsetko berte s humorom, inak sa z toho scvoknete ; )