..myslienky a zamyslenia..

Sunday, June 2, 2013

Nedelny zostrih dojmov

OSLO
male, carovne a zelene mesto. Stoji za to sa tam zastavit, previezt sa lodkou po Oslofjorde a pozriet si muzeum polarnych expedicii (Fram). Nadherne mestske parky plne kvetov a stromov su samozrejmostou. Na kafe a lososovy sendvic odporucam zajst do nejakej malej mestskej kniznice, kde stretnete zaujimavych ludi, v kaviarni sa budete citit ako u babky na prazdninach a ujo predavac vam da na kafe salku velkosti vacsej polievkovej misy a k tomu liter mlieka :-))


ako vravia Norovia, "Oslo - the blue, the green and the city in between."



odložené veci
fascinuje ma norske specifikum - odlozene a povalujuce sa veci. Cokolvek a kdekolvek. Mikiny a tenisky volne sa povalujuce na lavickach v parku, paperbacky na autobusovych zastavkach, opustene telefony na stoloch v restikach, bicykle bez zamkov valajuce sa na travnikoch pri domoch..
Paperbacky asi budu naozaj putovne, ale nez si nejaky poziciam, asi sa radsej spytam. Vsetko ostatne je len odlozene, nie zabudnute a majitel sa o nejaky cas vrati, aby si tu svoju mikinu, tenisky, bicykel alebo telefon zase vyzdvihol. Na tuto norsku dovercivost a normalnost som si zvykla velmi rychlo.. testujem pravidelne a sem-tam svacnem tasku na stol v restike a odbehnem si objednat, pozriet toaletu a pocasie vonku.. a stale nechapem, ako je mozne, ze taska tam bez dotyku bude lezat 10 minut, pol hodinu a kludne aj cely den.. ucim sa doverovat a pozerat sa na svet naivnymi severskymi ocami. Je to prijemne.. Alenka v risi divov je šuvix.
















neviditeľné ploty
samostatna kapitola, norske ploty ;) ano, existuju!! po desiatich dnoch som na vlastne oci videla naozajstny plot, prve ohradene uzemie niekoho! pytam sa Vigdis, ze preco je tu plot.. a ona ze asi preto, ze chudaci byvaju hned pri rusnej ceste, tak aby mali klud ked veceraju na zahrade..
ploty v Norsku su bud zive alebo drevene, vyskou cca po kolena. vo vacsine pripadov, hlavne mimo hlavneho mesta, su ploty neviditelne. vacsie ploty maju len v milionarskych stvrtiach, pretoze Nori svoje stastie definuju na zaklade toho, ako si nazivaju ich susedia - ak ma sused drahsie auto, budem nestastny, lebo mam malo, ak ma mensie, moze byt, som stastny. idealne ak maju vsetci rovnako, to su potom vsetci stastni -> preto tu socializmus s ludskou tvarou naozaj funguje.

dane
dan z prijmu, 45% - samozrejme skolstvo a zdravotnictvo su bezplatne. Nori su s vysokym danovym zatazenim spokojni a vyrovnani, pretoze cokolvek potrebuju od statu im stat poskytne a zadarmo. rocna dan za vlastnenie kazdeho kusku motoroveho vozidla ma tiez svoje caro, ludia viac rozmyslaju nez nieco kupia a jedna rodina obycajne nema 4 auta a 2 motorky, ale jedno auto, ktorym sa vozia vsetci. dopravne zapchy som este nevidela, ani v Osle o piatej poobede. so strange.. knihy, CDcka a vsetko ine, co siri kulturu a rozvija esteticke citenie ludi je bez akejkolvek pridanej dane.

rešpekt
respektuj a nesud nikoho, zi a nechaj zit. prejdi sa botanickou zahradou, pozri si kvety z celeho sveta, dotkni sa ich, ovonaj.. nic nie je ohradene, zakazane, po trave sa normalne chodi a psickari sa drzia dalej, aby nahodou ich pes neznicil tu krasu co v zahrade rastie. zahalene moslimky vezmu do parku svojich 5 a viac deti a vysvetluju im, ze kvety sa netrhaju. deti nechapu preco, ale nedovolia si kvet odtrhnut, ovonaju a opatrne vycuvaju, aby nic neposliapali. ludia nechodia na cervenu a auto zastavi uz ked vidi, ze sa blizite k prechodu. vychadzate zo stanice a cestu vam uvolni 70-rocna babka, ze nech sa paci.. stale sa pytam, preco mi starsi ludia uvolnuju cestu a ci sa mam s nimi dohadovat, alebo sa pred nich predbehnut. Harald povedal, ze to je normalne, ze mozem ist, ze clovek ma pusta preto, ze si mysli ze sa mozno ponahlam a on ma pomalsi krok a viac casu.. vrchol vsetkeho bol, ked ma asi 100rocny dedko v elektricke pustil si sadnut - ze nech sa paci slecna, vidim ze mate velky batoh, zlozte si ho, ved to musi byt tazke.. vopred rozmyslam nad tym, ako zareagujem nabuduce, ak sa nieco taketo zopakuje a aj tak vzdy ostanem zaskocena, prekvapena, udivena..

dôvera
dovera je slovo, ktore z nasho slovnika uz vymizlo. tu je situacia ina. kazdy vam doveruje bezpodmienecne a vy zase doverujete spat. ploty sa nestavaju, vchodove dvere do domov su obycajne otvorene dokoran, veci sa povaluju a pokladnicky su na kazdom rohu - kupte si bylinky do vasej zahradky a vhodte peniaze do pokladnicky.. nech sa paci, cerstve jahody, nikde nikto.. vezmite si a zaplatte drevenej pokladnicke. pozicajte si mestsky bicykel a vratte ho na jedno z parkovisk. dovera ako uplne normalna vec, len na nase pomery trochu nezvycajna.. zvyknem si rychlo :)

ryby
cerstve ryby od vymyslu sveta, staci si vybrat! :) sushi uz nerobim z udenych a vakuovobalenych, ale konecne z cerstvych a naozajstnych ryb :) temaki nie su az take zlozite ako som si vzdy myslela a nigiri a sashimi si robime pravidelne, lebo sa to DÁ :)


HURÁ, som v krajine rýb, mora, lesov a každodennych zázrakov! :) tomuto sa hovori dovolenka ;)