..myslienky a zamyslenia..

Thursday, June 24, 2010

z Belgicka :))

tak, a som tu :)) zase niekde inde, ako ja hovorim, o poznanie dalej (alebo blizsie? :)) vyber padol na Belgicko, rodinnu stvrt v blizkosti hlavneho mesta..

tento rok som si teda vybrala Belgicko - jednak ze som si ho este cele nepresla a jednak sa mi tu naskytla pre mna dost zaujimava ponuka: au-pair.. co pre mna znamena zit normalny a kludny zivot bez varenia a upratovania, vela cestovat a popritom si oddychnut na dovolenkach po celej Europe.. a tiez zazit nieco nove, byt o poznanie bohatsia. a jednym z hlavnych dovodov bolo ze ak sa mi nebude pacit, do Lille by som sa lahko vratila :)) a tiez to, ze si chcem overit ci sa dokazem
postarat o 3 deti - 2,4 a 6 rocne..

prve dojmy mam viac nez dobre :)) deti su zlate a dobre vychovane, nie su rozmaznane a musia ma na slovo pocuvat (kompromis je so mnou samozrejme vzdy mozny no a bud na ne zly ked su take zlate.. :°)) rodicia su normalni, dokonca aj vtipni a mam sa tu citit ako doma, lebo ich heslom je ze ak sme ja a deti spokojne, tak bude vsetko klapat ok :)) takze mam k dispozicii spolocnu kuchynu s plnou chladnickou, vlastnu izbu a kupelnu, rodinnu kniznicu, tv+dvd, bazen v suterene, bicykel a letnu terasu :)) samozrejme tiez auto v pripade nudy alebo potreby, mobil ktory mi platia oni a podobne veci, ktore popri detoch nestiham velmi vyuzivat ;) :)) nakupy ale robi "mama", upratuje teta na to urcena a vari tiez "mama" :)) takze mam nachvilu spat bezstarostny zivot dietata :)) s tym ze peniaze si mozem pytat kedy budem chciet, vsetky kody od alarmu mam poukladane v mobile a mozem chodit s detmi vecer do lesa :)) takze dovera ako bonus.. plus byvanie vo velkom rodinnom dome s obrovskou zelenou zahradou, namiesto plotov zive ploty a stromy plne kukuciek, kludna rodinna stvrt.. som spokojna :))

najtazsi den som mala udajne vcera, kedze sme oslavovali stvrte narodeniny Viktorie, takze okrem "mojich" troch som mala na starosti dalsich 24deti :)) samozrejme so mnou ostal aj kuzelnik, klaun a dalsie tri maminy a az na jedno rozbite okno (vasnivi futbalisti :) a par odrenin z bazena a skakacieho hradu sme to zvladli takze uz som akoze vyskolena.. s detmi sme si na seba rychlo zvykli, nevedia sice velmi pouzivat vsetky francuzske gramaticke javy a na noc im citam holandske rozpravky, lebo rodicia ich dali do holandskej skolky aby plynulo ovladali oba uradne jazyky, takze v jazyku sa asi velmi nezlepsim ale nevadi.. paci sa mi, takze ostavam :)) a ako mi povedalo moje 4rocne sidlo, ktore sa na mna nalepilo hned po prichode, ze "uvidis ze aj Ty budes plakat ked budes odchadzat" :)) no co, asi budem.. najmensie sidlo, Charles, sa po dvoch dnoch konecne odlepil od mamy (lebo uz chapem ze bo je boli, ze namiesto ano hovori nie, ze fufu je pes, ku je kukucka a pas je jeho svojska odpoved "preto lebo" :)) no a najstarsi Harold ma vozi na svojom dzipe a ukazuje mi co je kde ked neviem nieco najst takze pohoda.. :)) staviam ho do ulohy zodpovedneho starsieho brata a ocividne nam to tak vyhovuje obom :))

a tak spolu pozerame ranne rozpravky, spolu jeme potajomky jahody s nutelou (lebo nutella je lepsia nez slahacka ;), spolu sa hojdame a hrame.. a je to fajn :)) neviem ci na cely zivot, ale tie dva mesiace nam ubehnu velmi rychlo :)) plavat dokonca tie dve vedia lepsie nez ja, takze v bazene sa netopime a pri mori to bude ozaj dovolenka :))
spavat chodia povinne o osmej, mam slubene ze cez leto sa rezim nemeni, lebo by ich v septembri nikto nevpratal do koze :)), spia kludne a celu noc, cca do siedmej do rana :)) drobec este chodi spat aj poobede, takze mam aj svoju siestu :))
a dve starsie budu este 2tyzdne v juli chodit do skolky, takze to zvladnem snad :))

tento tyzden mam este volnejsi, deti su od deviatej do piatej v skolke a Charlou v jasliach, tak zatial chodim plavat, behat a bicyklovat, zajtra ma caka tae-bo a masaze s mojou prechodnou "mamou" a ked stihneme tak aj nejake nakupy.. inak je tu nadherne slnecno, vcera sme mali 30 stupnov tak uz som aj opalena za cely den vonku a strasne sa mi paci ze vsetci chodime naboso :°) po travniku, na terase, vnutri, vsade :)) je to prijemne ked je takto teplo :)) dufam teda ze pocasie vydrzi.. vecer sedavame spolu na terase a pijeme vino a jedinym stresujucim momentom su pre mna automaticky nastavene zaluzie, ktore sa o desiatej vecer same spustaju okolo celeho domu.. takze hlavne je nezostat vecer sama na terase, pripadne byt aspon blizko pri dverach a rychlo vbehnut dovnutra :D

dnes je tu smutno, lebo som sama doma - rodicia su na pohrebe a deti v skolkach.. tak si idem vyvalit sunky k bazenu a nakrajat si nejake ovocie k tej cokoladovej torte nech mam pocit ze este stale zijem zdravo :)) a tiez oddychnut si a nacerpat sily na leto kedy sa taketo dni vyskytnu malokedy ;°) ozyvat sa budem asi dost nepravidelne nez si utrasiem svoj rezim, tak len tolko zatial.. ze sa mam dobre a ostavam pri svojej docasnej rodine, do septembra :)) skusat si rodicovske zrucnosti a povinnosti a byt zaroven zase nachvilu dietatom.. :))

ps. jednou z prvych otazok, ktore som po prichode dostala bolo: "a mas v tych svojich velkych kufroch aj nejake hracky?" ... "ehhhm, nie" ... "to si ich nechala vsetky doma alebo Ti mamina ziadne nekupila?" ... "ehhm, vies, ja sa vlastne uz ani tolko nehram, ja uz som velka.." (a zaroven rozmyslam nad tym, kedy a preco sa clovek prestava hrat, ved to je take absurdne..) ... "a co teda robis?" ... ja, uplne uprimne zarazeno... "vies, vlastne nic dolezite... vsetky sprostosti co robia velki ludia... kasli na to, pod, ideme sa hrat" :))

... takze tymto poucenie pre vsetkych "dospelych" - hrajte sa.. ved vas zivot je niekedy nehorazne nudny =))

pps. a tiez mam hracku :°) zvlastnu rusku matriosku, ktora kazdy den prekvapuje.. odjakziva si mysli ze rozumiem po rusky (a uz si to pomaly zacinam mysliet aj ja :D aj ked nastastie sa uz on zatial uci po slovensky aj hovorit), nosi ma na rukach a oblieka do svojich obrich svetrov, na skutri ma vzdy posadi dopredu, aby ma mohol objimat (a tiez preto ze zena ma vzdy prednost a aj ked vobec netusi kam sa ide, tak dokaze vybrat smer :D, kedze vie ze neznasam varenie tak prebera zodpovednost za spolocne stravovanie a ked ma rano pride vyzdvihnut do prazdneho bytu plneho spiacich ludi a matracov, tak mi namiesto piatich minut da bez prehovarania 15 ;)) - s prehovaranim samozrejme aj hodinu :°))no a so slovami "je mi jedno kde, ale chcem byt s Tebou" ma caka niekde v okoli Lille.. tak uz len zakotvit, zakorenit a prestahovat aj moju velku zlatu hracku :°) jaaaj, a naucit sa varit pirohy ;)) lebo muzi su nenarocne tvory.. :P :°)

(len na porovnanie.. vcera sme tu okrem sukromnej detskej skolky mali aj rodicov, ktori prichadzali a odchadzali a chvilu sa pozerali ako sa deti bavia.. zeny, skoro vsetky - cest vynimkam (akymi je napriklad moja prechodna mama a zopar normalnych zian): "boze, strasne svieti slnko.. idem ja do chladku, nech mi nezhoria ramena a upravit sa trochu, tecie mi make-up.. a nemam slnecne okuliare, dofrasa.. zlatko, bez sa hrat s detmi, nejdem sa ja pozerat ako deti plavaju lebo mam priesvitne saty a ked ma niekto namoci, nemam sa do coho prezliect.. dakujem, ale ja nepijem jablkovy dzus, pijem len neperlivu nechladenu mineralku alebo studeny matovy caj.. a kolac vyzera uzasne, ale vies, jeden kusok kolaca a mozem makat o hodinu dlhsie v telocvicni.. a to mam fakt po trave behat bosa? ale ved mam silonky.. tak ja na travu radsej nejdem, nemas nejake papuce, bolia ma nohy z tych podpatkov uz.." ..nehovoriac o chudatach 3rocnych dievcatkach na podpatkoch, v lakovkach a v dlhych satach v ktorych sa na preliezkach a na skakacom hrade isli prizabit.. este ze deti vedia co je dobre a vsetky behali naboso, niektore aj polonahe ked rodicia odisli =))

na porovnanie - muzi a ocinovia.. "dakujem, kolac je vyborny.. a mozem sa tiez vyzut? pockaj moj zlaty, tato sa vyzuje a uteka.. no, prihraj, gooool.. a ten skakaci hrad je do kolko kilo??"

zeny: "ach ti chlapi.. ja som chcela predsa 3 deti a manzela a pozri co mam doma..."

:))

takze, no stress.. ak mate doma chlapa ktory ma rad deti a stara sa o vas rovnako ako o ne, mate vyhrane ;)) - ak sa samozrejme "citi" na spolocne byvanie, nosi vas na rukach a neplace castejsie ako vy :))
co viac by ste chceli?

jaj, a ozaj.. som zena :)) a mam intuiciu a materinsky instikt, len ich zatial este uplne nevyuzivam ;) ale uz viem ze sa dokazem postarat o deti :))

tak prijemne leto :)) a nezabudajte, ze zivot je hra :)) a relaxovat treba, na co by inak sluzilo leto ak nie na oddych? :°) a velmi nepravidelne, ale budem tu :)) je leto, takze oddychujem..