..myslienky a zamyslenia..

Tuesday, July 22, 2008

vesela nedela : )

..tak vikend zase v cudu, co znamena ze vsetci su naspat v praci (takze sa kali menej :P

a ja mozem zabijat nudu pisanim blogu, hladanim prace a zhananim materialov na moju bakalarku..

pripadne sa vam vsetkym venujem cez skype, zdokonalujem sa v tvoreni webstranok a studujem vsetko co na nete najdem o smajloch (emoticons) - tak napriklad moj najoblubenejsi sa vola "standard smile for lazy people" : ) : ) : )

(aby sme si to ujasnili, nie som leniva, jednoducho smile :-) sa mi nepaci, to je cele..- :P

no ale spat k veci..vikend bol skvely (ako vzdy : )

z piatku a soboty si toho vela nepamatam - snad len tolko, ze som volala s nasimi a prvy raz co som tu som jedla zemiaky (lebo som bola pozvana na veceru, nie ze by som sa odhodlala otvorit pakistancovu trubu :P : ) no a bola som vonku a kalilo sa, ako vzdy.. : )

nedela ale bola ina, lebo som okrem dna pivovej flase a zastupcov vsetkych narodnosti videla aj nieco ine ; ) tentokrat nechyba dokumentacia, takze sa mate na co pozerat ;P : )

(pre nepripravenych vopred upozornujem, ze na zaberoch sa nachadzam aj ja, mierne "napuchnuta" z tych pozvani na vecere a obedy.. uz som si aj dala zavazok, ze zacnem stadovito behavat po parkoch, ale kedze stale prsi, asi si sunky budem pestovat az do septembra.. :P

nedelu uz (nazvime to tradicne, kedze uz to trva viac ako jeden den: ) travim s Matejom - Matej je irecito slovenske meno, takze ano, je to tak, stretla som tu aj slovaka - konecne : ) : ) : )

takze nedele su uplne pohodove, kedy sa da kvakat po slovensky a netreba hladat spravne vyrazy a gramaticky stylizovat.. : ) okrem toho je s Matom kopec srandy, takze nedela je pre mna uplne pohodovy slovensky den.. : ) : ) : )

* uvod bol potrebny, aspon som zminimalizovala telefonaty a otazky o tom kde som v tej stvrti narazila na belocha a preco je na kazdej druhej fotke:P : )


takze toto je Mato>>>(povolenie hodit ho na blog mam zatial ustne, vybavim aj potrebne pisomne nalezitosti neskor ; ) : )


- - -


..tak zo sobotneho rande v nedelu pred obedom utekam na bus, pripadne na metro, z metra domov, pozdravit prave sa zobudzajucich clenov nasho bydla, narychlo hodit sprchu a prezliect sa.. a to uz najdem Matovu sms-ku ze je na ceste a mam vybrat nejake miesto kam sa pojdeme najest..

tak len schmatnem batoh, sprievodcu Amsterdamom (ktory je inak prakticky nevyuzitelny, ale pre istotu.. mami, dakujem : ) a bezim..


a kedze na nic nie je poriadne cas (lebo to viete, cim menej prace, tym menej casu - priama umera.. : ), tak cely tento rychly zivot tu je o improvizacii.. ; )

..a tak sadam do auta, otvaram sprievodcu a presvedcivo zahlasim, ze ideme do francuzskej restiky.. (samozrejme ze kde to vlastne je a ako tam varia neviem, lebo citat sprievodcu nestiham : )


..a tak po 17ich kilometroch s hlasom zufalej tety, ktora sa nas snazi navigovat prichadzame na miesto urcenia - Francuzsko-medzinarodne Cafe-Restaurant Amsterdam vo stvrti Westerpark, Watertorenplein 6 : )


restika vyzera ako nejaky kostol alebo nieco podobne, dvere su take vysoke ze dospely clovek ma klucku pred nosom a takto to vyzera vo vnutri >>>



(aj my sme sa cudovali, ze co to je a kde to sme.. : )
Mato tipuje byvalu vodaren, tak ja otvorim sprievodcu a citam:
"Jedna z najviac hippie restauracii v meste sidli v byvalej cistiarni vody. Ocakavajte typicke francuzske jedlo (steak bearnaise, coq au vin a palacinky), podavane v rozlahlom priestore v industrialnom style.
Vsimnite si 100stop vysoky strop (so zavesenymi hakmi a retazami) a 22 obrovskych svetlometov zachranenych z byvaleho stadiona Ajax a Olympijskeho stadiona."




..takze haluz.. o francuzskom jedle samozrejme ani nechyrovat, takze z ponuky si vyberame hambac a syrove krokety.. : )
ale ako Mato hovori, "nie je dolezite kde si, ale s kym"..

(kazdopadne naozaj hladnym ludom, ktori dufaju v normalny nedelny obed odporucam otvorit inu stranu sprievodcu, pripadne ist za hlasom skvrkajuceho zaludka.. :D


* * *

takze sme sa na celom tom vtipe dobre pobavili a huraa do mesta - nejake nakupy, flakanie sa po meste, nosa studenej zmrzliny, prechadzka v parku,..
a niekde medzitym Matov napad ist do muzea Madame Tussauds..(stale sa pytam co ma Tussaud spolocne s Amsterdamom..? neviem, kazdopadne sranda bola.. : )
v muzeu voskovych figurin, kde su v podzemi pripominajucom muciaren medzi figurinami zamiesani uplne nehybni zivi herci, ktori ma vydesili na smrt:D sme nasli aj par zaujimavych osobnosti>>>

..predstavovat myslim netreba, Bob Marley patri k vseobecnej vzdelanosti.. : )











Pablo Picasso a Salvador Dali >>>

(ten ujo uplne vlavo otoceny chrbtom vyzeral uplne ako nejaka postavicka zo stareho ceskeho filmu.. ale bol to nejaky holandan, takze nic.. : )




<<< prvy zlava sudruh Lenin, druhy sprava Matej : ) ostatni su neznami holandania :P










vlavo Gandhi (vyskou asi ako Tomas : ) : ) : ),
vpravo Nelson Mandela >>>

(Maja, Tvoja politicko-vserozhladna uloha na dnes - precitat si nieco o Nelsonovi ; ) : ) : )







<<<>zaujimavy je pohlad na najznamejsie miesta Amsterdamu - kusok Damsquare, kusok Damrak : )


* * *

na konci sme sa este pretlacili pomedzi deti, aby sme si vyskusali karaoke :P : )


(zaznam sice existuje, ale je nastastie nezverejnitelny:P : ) :P :D


* * *

a zakotvili sme niekde v prirode.. je tazko uveritelne, ze v Amsterdame je problem nestupit do kravskeho lajna.. ale je to tak : )



takze toto je prava nefalsovana amsterdamska krava>>>






(snad ste necakali fotky kravskeho lajna??? : )


jej rodicov, ktori vyzerali ako dive muflony som si fotit netrufla:P

aj tak sme dufali ze nas cekuju len tak z povinnosti a budu natolko lenivi, ze sa za nami nerozbehnu.. : ) tymto otvaram diskusiu na temu "co robit v pripade, ze sa za vami rozbehne nejaky divy tvor - od medvedov, cez muflony az po besnych ludi".. ak sa uz niekto ocitol v podobnej situacii a vie co na taketo tvory zabera, nevahajte oznamit aj nam ostatnym ; )


..no a toto su tie amsterdamske zajace.. ktorych je tu urcite viac ako obyvatelov :P su snehobiele, ciernocierne, vselijake, ale klasika su hnede, takze tu ich mate>>>







su malicke, chutne, nie tak plache ako normalne dive zajace u nas.. takze ak mate radi zajaca na vine, amsterdam je spravne miesto na lov:P : ) : )
z parku je dobre odist ked je tma (lebo zapad slnka nad jazerom s volavkami si predpokladam ujst nenechate - baterka bola uz vybita a niektore veci je lepsie zazit nez vidiet:P
preto, lebo stmievanie si nevsimnete.. a obycajne aj preto, lebo rano treba ist do prace.. : )

takze na zaver som este dostala kluce od auta, aby som si mohla obnovit spomienky na autoskolu (Mato ma totiz hotove skusky instruktora v autoskole a k tomu prekvapenie - auto so siestimi pedalmi:D k tomu samozrejme pokojny hlas instruktora autoskoly a jedno antistresove pivo na dne zaludka.. a ani neviem ako som sa ocitla "doma".. : )
..uz som stihla len zavolat na spiatocne cislo tych 24zmeskanych hovorov, oznamit ze som bola "pretty busy" a prava surinamska vecera sa odklada na inokedy.. a zaspala som okamzite..

* * *
..takze taketo su moje slovenske nedele mimo rodnej hrudy.. sice bez halusiek, ale plne slovenskeho humoru, prirody, zazitkov, prekvapeni, filozofickych rozhovorov a pohody.. takej, aku v Trencine na letisku nenajdete.. : )

majte sa pekne* * *
mam vas rada <3>

ps. ja viem, trochu to trvalo.. to viete, formatovanie obrazkov ked vas kazdych 5min niekto vyhana od kompu aj prestane byt zabavne.. :P : )