..myslienky a zamyslenia..

Sunday, June 29, 2008

home-sweet-home..

..na dnes takto, nakolko cely den riesim dom a domov..
dnes bol moj 13y pracovny den a bol ozaj otrasny..
rovnako ako "moje" bydlisko tu - s cislom domu 13.
(dobre ze neni trinasteho:P

mali sme sice len asi 200ludi (co je malo ked maju kavu+caj+nejaku party)
ale je to prilis vela ked ostanu od osmej od rana do osmej do vecera. jedia a piju, jedia a piju..
a pripadne su este aj odporni..-

som sa celkom tesila, nakolko v sobotu hotel funguje ako nejaky druh institucie, u nas znamej pod honosnym nazvom Dom kultury - teda bud mame len deti (ako minuly tyzden, kedy sme servirovali len hambace, hranolky, nugety, frikandelle - nieco ako hambac, ale este hnusnejsie + colu + zmrzilnu + zdvihali sme zaslapane jedlo z kobercov.. : )
druha varianta soboty su dochodci, pripadne rozne zdruzenia a spolky..
dufam ze to co sme zazili dnes uz sa nebude opakovat.. (inak sa balim a utekam smer Zuid-Oost, laebo juhovychod..)

namiesto klubu dochodcov, ktory sme mali uvedeny v pracovnych listoch prisli - neviem ako ich nazvat vystiznejsie - jednoducho obludy..
skupina 200ludi, vsetci over sixty, podaktori aj over 70 a viac.. vsetci dorazili s usmevom na tvari (ako Maja hovori - a la prilis stiahnuta gumicka, alebo sestka : )
a vsetko bolo v pohode..
1. problem nastal ked vsetci zhodili kabaty a navliekli na seba nejake zvlastne cierne plaste s bielym znakom (netusim co symbolizuje)
plaste sa uvazovali pod krkom (nieco ako polovicny prsiplast - tvarovo, funkcne aj zlozenim materialu) a vsetci ich mali skoro po paty.

to bola este celkom sranda (teda pre nas, ako staff : )
lebo sme to zobrali s humorom, ze dedkom siblo a idu si robit karneval priser (nakolko vsetci vyzerali ako na haloweenskej party :D babky ako carodejnice a dedkovci ako drakulovia : )
tak sme sa na nich bavili az nas manazer musel upozornit, ze su nasimi hostami + su to starsi ludia, takze trochu ucty by nezaskodilo..
sice sme mali problem dostat usmevy od ucha k uchu pod kontrolu (to je taka ta hladina usmev typu "welkom" : ), snazili sme sa..

prekvapenim cislo 2 bolo ked najtucnejsi dedo chytil do ruky palicu (vyzeralo to ako zezlo - samozrejme nie ozajstne, ale take karnevalove ako pre deti : ) : ) : )
a zacal vsetkych buzerovat (ostatnych dochodcov + cely staff vratane manazmentu hotela)
tak stale to boli hostia, takze ok..

zdesenim cislo 3 bolo, ked nas dedo so zezlom - hovorme mu obluda najodpornejsieho kalibru - skratka ONK - zacal bezdovodne napadat..
dedo bol totiz okrem toho ze senilny este aj hlupy, nacionalisticky zmyslajuci, povysenecky a rasista..-
takze problem nastal ked ONK zistil, ze sice servirujem kavu, ale nehovorim holandsky (co by nezistil keby sa nepytal sprostosti, nakolko tu konverzaciu ohladom kavy a caja zvladam bravurne)
tak sa zacal prilis zaujimat, este viac povysovat a ziapal na nas ako idiot..
ze preco..?
no preto LEBO..
lebo nikto nehovori plynule holandsky (slang sa nerata, neholandan hovoriaci holandsky sa nerata, holandan ktory nema blond vlasy sa nerata, clovek narodeny v Holandsku, ale ocividne s korenmi v Afrike sa nerata,atd..
..a tak to islo az sme zistili, ze nikto z nas prenho nie je dost dobry, co dobry, ale ani prijatelny.!

lebo jeden je "spinavy" marokanec, druhy "nebezpecny" afganec, dalsi "nikto odnikial" a ja napriklad, podla jeho vyjadrenia, "nie som ani europanka, lebo sak bohvie kde mam korene"..-

bolo to tazke, ale to by sme este zvladli.. jednoducho drzat hubu a hladat niekoho vyhovujuceho..
ale ked aj odnasas pouzity porcelan a nekomunikujes s ludmi, jednoducho len prechadzas a dedo po Tebe ziape rasisticke a nacisticke zvasty..
to sa jednoducho neda drzat hubu..-
moj marocky kolega (ktory ma mmchd. 100% europske korene, nakolko jeho mama je blondata holandanka a otec francuz) to nezvladol, takze bol odpisany - nesmel ani vyjst na chodbu, aby deda nerozculoval (ako povedal Simon - manazer - ze nahodou nam tu skolabuje a co potom..? sak by nas zbytok dedovcov uslapal..)

dedo samozrejme ziapat neprestal, a naviac zacali ziapat aj vsetci ostatni (podotykam - dalsich 199ludi..)
lebo sak my sme nic a oni su nieco - keby ste nevedeli, tak oni su rodeni holandania hovoriaci holandsky + navyse si to zaplatili, tak nas mozu buzerovat a urazat, no a dalsie paadne odovodnenie - oni su predsa v priamej linii potomokov Krista, tak my mame drzat huby a robit vsetko co im na ociach vidime (+ samozrejme citat myslienky a nevyjadrit nazor)
- ked zistim ze co to bolo za sektu, tak doplnim.. ak vie niekto z vas co to citate, kludne doplnte pod kommenty, dakujem*

to sa nedalo..
samozrejme ze kava je studena a horka, caj je pre jedneho studeny a pre druheho prilis horuci, keksiky (Figi cookies - cize cajove pecivo vyrobene specialne pre hotel podla starodavnej receptury + podotykam perfektne:P papame kazde rano ku kave: )...keksiky su prilis sladke (lebo sak oni su cukrovkari, tak to je nasa chyba ze si vzali keksy obalene v cukre a nie syrove tycinky..-
ludia su somari; nie ze im nevyhovies, ale niekedy nevyhovies ani len jednemu z nich..

situacia sa samozrejme zhorsila okolo obeda, kedy si ti nadludia zacali uplatnovat nadludske poziadavky - samozrejme ze kazdy chce jest nieco ine, aj ked si vsetci objednali obed 2tyzdne dopredu..- takze rybu menime za tuniaka (lebo to neni ryba, ze..), potom za hovadzie a nasledne za sunku, pricom skoncime pri finalnej verzii - udenom lososovi, voila....
a to bolo este len predjedlo vazeni..-
(si viete predstavit kolko nam zabral len cas obeda - pracovneho casu aj nasej energie)

samozrejme ze objednany pripitok - biele vino - menime az potom, co ho vsetci vypili..
ale sak preco by si na nas nezaziapali ked mozu..-
asi tak, ze normalne nam obed pre 200ludi (ak im servirujeme k stolom) zaberie maximalne 1.5-2hodinky..
toto bolo nekonecne..-
zacali sme servirovat 12:30, 17:15 odisiel ONK (tz ostatni sa ako-tak unormalnili a dali si este par kaviciek a cajikov)
mali sme co robit aby sme do osmej spratali a nachystali vsetko na zajtra..-

ale aspon nieco vesel(si)e - pocas obeda, samozrejme asi hodinu po tom, co sme odniesli vsetky predjedla a nasledne chlieb s maslom, po mne jedna striga chcela chlieb..- sak k rybe so zemiakmi (objednana ryba s ryzou a spraglou), preco nie..?
nech sa zadrhne, povedala som si a isla hladat chlieb (resp. poziadat kucharov nech narychlo nejaky upecu, lebo sak makky chlieb stara neakceptuje..-

tak som jej ho asi po pol hodine priniesla, a ona mi krava povedala ze ho mozem odniest, ze uz ho nepotrebuje - dusila sa totiz kostou:D
co mi mohla povedat aj skorej, ale sak.. komu neni rady, tomu neni pomoci..-
(keby jedla tu rybu co si objednali - bez kosti, a nevymyslala ze ona chce celu rybu aj s kostami... keby... -

- - -

ked vsetci odisli, boli sme naozaj stastni; taki mili hostia to boli..-

- - -

..a tak pridem "domov", dam si sprchu, nieco zhltnem,.. a to uz je davno po desiatej hodine vecer a uz je doma aj big BOSS..-
samozrejme nie sam (lebo on sa boji byt doma sam ked ja som stale niekde vonku - mami, zdravim..! : ) a podtykam, ze Ty nie si ziaden strasny pripad - to sef, mmchd. vola sa Tahir Hussein, nechava v celom dome zaznute svetla - to keby NIEKTO prisiel.. neviem ze ci aby sa nepotkol o botnik, ktory mame na schodoch alebo preco..- :P

ps. botnik na schodoch bol Tahirov napad.. ozaj uzasne nieco..- ze "aby nezavadzal v chodbe" :D

+ najnovsi super vymysel - kedze uz nezijeme so sefovym priatelom po operacii, tak mam spat svoje kluce; ale kedze sa Tahir boji byt sam doma, vzdy ked idem von mu musim povedat ze idem von, aby on mohol svoje kluce zasunut zvnutra do dveri (lebo to je bezpecnejsie);
teraz neviem ze ci pre mna, ked tam budem o druhej rano stepovat a on nebude brat telefon alebo ako..? ..nevermind..-

a tak dnes dorazil "domov" s nejakou dalsou zenskou (vsetky predstavuje ako svoje manzelky, tak neviem ci ma viacero manzeliek alebo co.. mala by som sa raz spytat nejakej dotycnej ktora k nam pride na noc.. ; ) : ) :P
tak som mu povedala, ze idem von a o na to, ze dobre, ze teda ide vrazit svoje kluce zvnutra do dveri..
..a tak mi pri dverach oznamil, ze by s dotycnou rad stravil pekne rano, takze sa nemam ponahlat domov, lebo sak rano moze trvat aj do-obeda..-
ok, hovorim si nechapavo nanho zizajuc..
a on este doda, ze poobede ma caka v office (samozrejme praca, co ine..?)

..takze som bola celu noc vonku, s Rastom a par priatelmi, zistila som ake to je ked vam v podniku povedia ze nie ste vitani (nakolko klientela je biela.. a ja budem asi farboslepa lebo som netusila ze som cierna..?)
nastatie to bol len jeden.. vsade inde je tych 54 (tusim, ocekujem) narodnosti co ziju v Amsterdame pohromade a bez problemov..-

a tak sme obehali par podnikov, videla som v podstate cele take to "zive" centrum a bolo super : )
nakolko nemam kam ist (lebo domov je daleko, kluce su v dverach a ja nie som vo "svojom apartmane" welkom), tak sme zakotvili u jedneho znameho, vola sa Gino (jedine meno, ktore si pamatam ; ) a byva v stvrti Amsterdam Noord (sever);
je to stvrt doslova popretkavana vselijakymi tymi grachtami (kanalmi alebo ako by sa to dalo prelozit), kde je bezne ze necestujes busom ani metrom, ale vyuzivas lodnu dopravu - tz prides po nejaky vacsi kanal, zamavas na lodku, ona zadarmo pride a odvezie Ta na druhy breh.. : ) : ) : )
no a busy chodia cez tunely, vybudovane pod kanalmi, trasa metra je len jedna (a samozrejme viacmenej nad zemou, lebo sak voda.. ; ) : )

pps. ako som sa dozvedela dnes, Waterlooplein nedostalo nazov podla ziadnej bitky ani Napoleona, ale podla toho, ze hladina vody je tam nizko, takze v podstate ziadne riziko prepadavania pody ako v celucickom meste nehrozi; waterloo = water low, plein = place

..no a tak sedim pri kompe niekde na severe, pocuvam Boba Marleyho, Rasta mi tu chrape za chrbtom a pomaly zacina svitat.. asi si pojdem lahnut aj ja..

tak sa majte pekne, na vsetky maily odpisem zajtra (kedze musim pracovat tak ci tak, vyuzijem aspon to ze si pri tom vybavim maily:P

- - -

zhrnutie pre tych, ktori nenasli pointu (mozno som na nu zabudla, neviem.. : )

vsade dobre, doma najlepsie.. ak mate domov a kde sklonit hlavu..
ale ako som pisala kedysi davnejsie, stale pre mna "life begins at the end of my comfort zone", takze ostavam.. aj ked niekedy by som sa velmi rada zbalila a utekala domov.. (3

* kazdopadne mam tu ludi, ktori sa o mna fakt vzorne staraju, tak mi nic nechyba (okrem domova, hor, dna volna + vsetkych vas ; ) : ) (3

ppps. z lekcii holandstiny - najhnusnejsie (vyslovnostou) a zaroven najkrajsie (vyznamom) slovo, ktore som doteraz pocula, bolo holandske GRAAG - vyslovost [chrrraaach] : )
- nieco ako ked a snazite nazbierat vela slin na poriadny chrachel -
znamena to nieco ako I would like to = RAD BY SOM : )
ako hovori jeden znamy odtialto, aby sa clovek naucil spravnu vyslovnost, musis mu najskor spravit dieru do krku aby spravne chrcal:D :D :D