..myslienky a zamyslenia..

Monday, June 24, 2013

kluci v akci!

jednopohlavne skupiny ludi su neuplne, o pracovnych teamoch to plati dvojnasobne; cisto zenskemu osadenstvu obycajne chyba muzsky nadhlad a urcita bezstarostnost v krizovych situaciach, muzom zase "zenska ruka" - najma esteticke citenie, zmysel pre organizaciu chaosu a tzv. siety zmysel. nas team, to je aktualne 3:1 - traja muzi, jedna zena.
Zatial zvladam, i ked, chcelo by to posilu ;) ako ksicht za barom sa citim super a ludia si uz zvykli na to, ze v norcine si nepokecame a uz nenadavaju na majitela, ktory zamestnava cudzincov, pretoze pochopili, ze cafeteriu vlastni NGO - teda skupina osmich ludi tu z okolia, ktora funguje na neziskovej baze a teda vsetci tu pracujuci sme neplateni dobrovolnici.
Vcera sa u nas zastavil jeden vtipny parik, postarsi norovia, ktori si len chceli pozriet cafe, pretoze budova patri k chranenemu kulturnemu dedicstvu a zastavit sa u nas odporuca kazdy norsky sprievodca severom :) povodila som teda parik po objekte, ukazala im izby, cafe i terasu a povedala to malo co o objekte zatial viem: ze je to 150 rokov stary domcek postaveny v tradicnom severskom style z 19. storocia, cely dreveny so znizenymi stropmi a ze nikdy nebol obyvany rodinkami; v 20. storoci sluzil ako komunitne centrum, kde sa stretavali mladi i stari a povodne bol postaveny ako domcek pre ornitologov, aby mali odkial pozorovat rozmanite vtactvo. Aj teraz mame privlastok "Lofoten Birdwatching" a myslim, ze celkom opravnene :) pod kuchynskymi, vecne otvorenymi oknami, sa nam za tyzden vystriedalo 29 zo 42 specifickych druhov vtakov, ktore celu jar a leto hniezdia len na Lofotach a drze hlucne velke cajky nam hniezdia pod oknami akoby im to tu odjakziva patrilo.
Parik bol s obhliadkou spokojny, ujo ostal chvilu aj pozorovat vtactvo z terasy kaviarne. Teta bola zvlastna, nepovedala by som ze prave prijemna. Ked dopili caj, prisla akoze zaplatit a hned mi splechla do tvare, ze odkial som a ci sa mienim aj naucit jazyk alebo len imigrovat do "ich" krajiny.. tak som sa len usmiala, povedala ze zo Slovenska a ze sa nemienim ucit jazyk, nakolko tu len dobrovolnicim na 2-3 tyzdne, pretoze sa mi tu momentalne paci. Tetule sanka padla a bez slova odisla. Vratila sa o chvilu aj s doprovodom ujca (asi ze posila :), nechala znacne papierove dysko, ospravedlnila sa a uz zase kecame.. ujco sa zaujimal o to, v akych pracovnych podmienkach makam, ci ma zamestnavatel nevykoristuje a ci mozem slobodne odist ak budem chciet, ci mam co jest atd... tak im vysvetlujem, ze "pracujem" len 5-6 hodin denne a 2 dni v tyzdni mam volno, ze mam stravu aj ubytko a citim sa tu byt stastna :) aj ked som prave odmakala deviatku osamote, lebo chalani zacvicovali newjoinera, ale to nemusia vediet :P aj tak boli velmi pohorseni, zevraj za to, ako dobre pracujem a som mila by som mala byt platena a ja uz sa len usmievam, lebo neviem co dodat... za mesiac v tejto - zevraj jednej z najdrahsich krajin sveta, som minula menej ako za mesiac na Slovensku, kedy byvam, dochadzam do prace a "zarabam"; a to tu zijem dovolenkovym stylom a viem, ako chuti norske pivo za 10e alebo poldeci cestovatelskeho aquavitu za 12.. Lucim sa s parikom pri dverach, este mi stihaju nacmarat na papier kontaktne udaje pre priapd, ze sa vyskytnem v blizkosti ich obydlia alebo ak budem mat akekolvek problemy v ich krajine a to uz sa rutia dovnutra chalani s otazkou "Chris., co by si si dala na veceru?"
Parik sa cuduje, ze ci ani oni nie su plateni a este dodava, ze nebyt nas "cudzincov", tak komunity v ich dedinach nikto nerozvija. A aha, uz mame teda aj nalepku - budovatelia komunit a znizovatelia vekoveho priemeru v polovymretych osadach na severskych ostrovoch. Lucim sa teda a vraciam sa s usmevom do kaviarne, pretoze toto naozaj nie je praca :) je sobota vecer, kaviaren plna ludi, co si prisli precitat knihu, porozpravat sa pri svetle sviecok a socializovat sa s priatelmi. Turisti i domaci, vsetci prichadzaju za atmosferou, ktoru vytvarame my; hudba, osvetlenie, pohoda a vona kavy so skoricou..
Niektori sa citia lepsie za stolom, ini za barom ;) a traja zo styroch sa najlepsie citia v kuchyni :-D odkedy prisiel francuz Nicolas (35), v kuchyni zacina byt trochu dusno. Nie ze by si chlapci nevychadzali, ale.. predstavte si Malu Mayu v kuchyni.. krat tri :-D
Nicolas precestoval cely svet a z kazdej krajiny si priniesol cenny suvenir v podobe tradicneho receptu, korenin a surovin na varenie a pecenie =) vratil sa s tym vsetkym do Bretonska a rozhodol sa "usadit" - teda kupit dom, vybudovat si kuchynu podla svojich predstav a porozhlaidnut sa po nejakej frajerke, ktorej by mohol vyvarat. jeho Japonka sa odmietla prestahovat do Francuzska a zacat od nuly a v oblasti, kde zije, je vekovy priemer 40+. zbalil teda caky-paky a uz je tu - na Lofotach, v dedine s vekovym priemerom 37 :D

Dnes to vyzera na ozajstnu nedelu - žrací deň ;) Nabehla som do prace na piatu ako obycajne a chalani ma vitaju s tym, ze napiekli nejake kolace, ked uz je ta nedela a nech teda ochutnam, zhodnotim a vyberiem tie, ktore chcem vystavit. Tortove formy mame dve, mixery dva a servirovacie podnosy na torty tri. Kucharov troch, toriet sest :-D chladnicky styri, jedna je plna tortovych krabic. netusim, kde ich chalani zohnali ani kam natrepeme vsetku zeleninu, lebo toto je zeleninova chladnicka. Prinesiem 4krat cierne kafe bez cukru a ide sa na to... kazdy kuchar kraja pekny kus torty a ja sa citim ako na Vianoce, kedy uz len pri pohlade na sladke zaludok vzdoruje a obracia sa. Po povinnej degustacii riadnych kusov siestich toriet to sladke kazdy este zapijame horkou ciernou kavou, chalani sa bavia o peceni a vysledny verdikt je na mne... citim sa rovnako ako ked mi deti v Belgicku malovali obrazky a vzdy ked som povedala ze su nadherne (lebo boli! :), tak chceli odomna nech vyberiem najkrajsi... Pozeram teda na vsetky tie torty, su ozaj nadherne a i ked ja mam dvoch jasnych favoritov, myslim ze zakaznik si vyberie uplne inak. Diplomaticky teda vyzdvihnem kvality vsetkych siestich a kriticky zhodnotim, ze zapratali vsetok plac v chladnicke a kedze styri zo siestich maju polevu, takze ich aj tak vsetky musime zjest najneskor do stredy, fuu :F Nastastie sme z kazdej uz stvrtinu spratali my, takze mame 6 krat 3/4 torty, to je 18/4 torty, teda 9 polovic... (?) matika mi nikdy nesla.. :) ale riesenie je jasne: na bare mam v troch tortovych podnosoch 6 roznych tortovych polovic, kazdy chalan ma svoje torty pohromade a zajtra objektivne posudime, ktory pekar sa trafil do toho, co si praju zakaznici :)
(myslim ze sa sem budem musiet vkradnut po zaverecnej a zjest vsetko co ostalo nech chalani nie su sklamani ;-) :-))

Zraci den pokracuje.. Tobias pride za mnou a hlesne "Chris, poznas ten pocit, ze ked uz som v kuchyni a nemusim varit menu pre ludi.. co by som tak uvaril napriklad pre nas na veceru..?" smejem sa ze nepoznam, ale ze poznam presny opak - ze doriti, som strasne hladna, ale zapijem to vodou a snad to prejde, pripadne zjem suchy chlieb len aby som nemusela varit :D no a uz sa googli a recepty sa hladaju.. o chvilu je vecera na stole a ja uz mam pocit ze ju neni kam napchat.. ale tak posnazim sa, ved cerstva vecera varena s pocitom "spravim niekomu radost", ok, to zvladnem, aspon ochutnam ;) cerstva, dnes v noci ulovena ryba s ryzou a zeleninou, celkom dietne, to sa da ;) este sme nedojedli a uz za nami nabehli chalani, ze im pridu dve kamosky z juhu aj s dietatom, ze treba nieco uvarit.. a vari sa zase a socializujeme sa pri spolocnej veceri, lasagne a rybacia polievka a rybacie kolaciky so zemiakmi a vsetko nakopu.. mam pocit ze praskam vo svikoch.. tesim sa ze navsteva ktora ostane par dni snad zje znacnu cast tych farebnych toriet a to uz sa nesie dezert - cloudberries so slahackou.. ze ved specialna prilezitost no a neochutnajte to, ked vsetci hostia sa nam striedaju pri stole, ze daju majland za to, ked im dame ochutnat.. no nedame, nemame =) bohuzial.. cloudberries su velmi vzacne, pretoze potrebuju specialne klimaticke podmienky na to, aby sa usadili, narastli, zakvitli a vobec dozreli.. a aj to na jednej rastlinke dozrie len jeden plod, preto su take vzacne a kupit sa nedaju. maju oranzovo-cervenu farbu, vyzeraju ako cernice a chutia sladko-kyslo. cerstvo. vonaju ako priroda a so slahackou su fakt bozske! :)

cloudberry :-) yummy! :P
je skoro 11hodin vecer, o chvilu zatvarame.. niesom unavena, len sa tesim, az skonci tato zracia nedela..plany mi narusi sused odvedla, ktory prisiel na vinko s kamosmi a kamoskami. aby im nebolo luto, narychlo im chalani este vysmazia torske tunger (jazyky zo zimnych tresiek, specialita severu) a uz tlacime zase.. dobre ze toto uz som ochutnala a nemusim prave dnes. inak je to vynikajuce, ak odkrojite zelatinovu cast a zjete zbytok ;) na to, aby vam takuto specialitu mohli servirovat v podniku musia zohnat zopar kil tychto jazykov, ktore sa vyrezuju len velkym zimnym treskam nad 15kg vahy, male nemaju zmysel ani velke jazyky. vsetci ochkaju a ja si hovorim, ze pre dnes to ozeliem :)

dve hodiny rano, konecne mame poumyvane a naozaj zatvarame.. hmla klesa k zemi, uz vidno konciare kopcov. je svetlo ako u nas o siedmej rano.. beriem mapu a vyrazam na turu, po tomto zracom dni sa treba zacat hybat, spat sa mi vobec nechce a zajtra mame aj tak volno.. tak prijemny zaciatok tyzdna vam zelam :) a pripadne dobru noc XX