..myslienky a zamyslenia..

Saturday, June 29, 2013

tenkrat poprve..

piatok bol svojim sposobom vynimocny den. prisiel Lucas, novy helper z Brazilie, tak sme isli kupit nejake piva ze pojdeme po praci na plaz.. v obchode nezozeniete ziaden alkohol okrem piva (vino a tvrdy alkohol kupite len v specializovanych predajniach s licenciou, tzv. vinmonopolet; najblizsia je cca 30km daleko a zatvara o tretej poobede :))
v supermarkete maju pivo.. tak sme tam zbehli o pol deviatej, ze o deviatej zatvaraju, stihame.. lenze to sme nevedeli, ze je zakazane predavat pivo po 8ej vecer aj v supermarkete, takze sme si ho kupit nemohli.. na pivo po 8ej vecer teda jedine do baru/pubu/kaviarne/restiky. aj na stravovacie zariadenia sa vsak vztahuju specialne regulacie tykajuce sa servirovania alkoholu: tvrdy alkohol vam nemoze servirovat casnik/barman, ktory nema aspon 21 rokov (takze vzdy ked niekto pride na poharik, nasa 19-rocna norska posila polozi poharik na bar a zakrici na niekoho z nas, nech zakaznikovi nalejeme.. je to celkom vtipne, citim sa ako jej rodic ked spolu robime :)) "nase" bookcafe je v alkoholovej skupine cislo 2, co znamena, ze vsetci musime vediet, kedy mozeme servirovat alkohol (ano, uz sme mali kontrolu a pride zase.. :) prakticky to ale neovladame nikto a licenciu na nas podnik ma nejake dievca z okolia, ktore tu pracovalo pred dvoma rokmi. po poslednej kontrole len viem, ze alkohol nemozeme podavat v case ranajok (tipujem od 11ej mozeme, ale nie som si ista) a i ked si niekto kupi napriklad pivo, nemoze si ho vypit na terase vpredu ani vzadu, pretoze nasa licencia sa vztahuje len na pozivanie alkoholu vo vnutornych priestoroch.. je to dost crazy a tazko sa to vysvetluje vsetkym zahranicnym zakaznikom (hlavne nemcom, danom a rakusanom) a tiez si myslime, ze chladene pivo chuti lepsie na terase ked slnko svieti..- no nevadi, nic s tym nenarobime.
takze ak chce niekto v tejto krajine pivo po veceri, nekupi ho v obchode, aj ked pivo maju a aj ked si ho kupi u nas, nemoze si ho vypit na terase, pretoze mozeme prist o licenciu a kaviaren nam zavru. tiez nie je mozne si kupit pivo v plechovke a zobrat so sebou, treba ho vypit v kaviarni.. je to zvlastne a nerozumiem tomu, aj tak sa ako spravni imigranti snazime obchadzat vsetky pravidla a plechovky otvarame zasadne vecer na plazi a na zadnej terase po zaverecnej..

v piatok som tiez bola na svojom prvom koncerte, vazna hudba vo Flakstade. po koncerte sme s umelcami z Rambergu vybehli na pole a naucili nas oberat zihlavu :D bolo to vtipne, nemecka organistka a sibnuty svajciarsky celista nam odporucili naoberat si zihlavu a spravit si cerstve pesto.. myslela som si ze si robia srandu, tak som si nevzala rukavice. oni to ale mysleli vazne a vzali so sebou 8 igelitiek :D na moje prekvapenie zihlava neprhli (ak viete, ze nemate zberat zihlavu, ktora kvitne ;) tiez nezberate celu rastlinu, ale len vrchne "cerstve" casti :-)) obrali sme vsetko co sme nasli a ze ideme na to, zihlavovo-slnecnicove pesto.. na moje prekvapenie zihlava neprhli ked ju oberate, ale stale prhli ked sa ju snazite umyt a nakrajat :D v kuchyni bolo veselo, pesto je lepsie nez bazalkove a zihlavova omeleta je mega! :-))

v piatok som tiez mala krizu a potrebovala som vypadnut prec od ludi. lenze krizu sme mali viaceri, kedze nas je teraz v dome trochu viac nez zvycajne, takze ludia+van boli v Moskenes, ludia+auto v A a ludia bez dopravnych prostriedkov sa rozutekali po kopcoch a plazach. tak som sa usmiala na spravneho cloveka, ktory prisiel na kafe a naucil ma opravovat bicykle :)) spojazdnil teda aj damsky cierny trekbike a vyrazila som.. nocny ulet Ramberg, Flakstad, Bo, Nusfjord.. popolnocny trek v Nusfjorde a Neslande, objavenie mojich prvych cloudberry fields a navrat rano o siedmej do Rambergu. bolo to super, oddychla som si od ludi, pocasie bolo nadherne a nevedela som ze aj v noci sa da opalit :D este som stihla aj sobotnych otuzilcov, ktori kazde rano 7:30 chodia na plaz aby si zaplavali v mori. na moje prekvapenie voda nebola studena, odvazlivci ju tipli na 15-17 stupnov a namiesto otuzovania sme sa slnili a plavali do deviatej :)) vsetko bolo super, az na to, ze som v navale radosti tomu cloveku z kaviarne slubila ze mu upeciem kolac.. tak sa dnes prisiel pripomenut a oznamit, ze je alergicky na mlieko a mliecne vyrobky, takze kolac bude musiet byt specialny.. no to som si dala.! :-)

v piatok som si tiez bookla listok na hurtigruten Svolvaer-Tromso s odchodom 7.jula. lod je sice trochu drahsia nez bus, ale plavi sa po pobrezi, ma zopar zastavok a prechadza nadhernym fjordom, ktory mozno v noci vidiet len do cca 15. jula.. potom sa dni zacnu skracovat. a ak si vyberiete spravnu lod (co najnovsiu a najvacsiu), tak mozete celu cestu sledovat aj z viriviek na palube; tesim sa velmi ;-) Tobias ma stale natahuje ze urcite neodidem, lebo ten odchod stale natahujem a paci sa mi tu, Damian uz zrusil dvoch helperov, ktori mali prist po mne, takze mam priestor aj v kaviarni aj v dome, Lucas mi slubil brazilsky vecer v kaviarni aj s hudbou, jedlom a drinkami a Nicolas dokonca zohnal kluce od nejakej chaty pri jazere, kam by sme mali ist oslavit Tobiasove narodky (buduci vikend) Stale si myslim ze ten odchod lode stiham, chalani su presvedceni o tom, ze neodidem a ostanem tu do septembra.. v septembri sa totiz vsetci zbalia a zacnu cestovat - najskor helping v buddhistickom chrame v Irsku, kratky Mjanmar trip, potom vecery pri krbe v Bretonsku a nakoniec cross-country skiing napriec Norskom.. ponuka je to velmi lakava, ale celkom sa tesim aj na husky-ov v Alte a uz som slubila ze pridem.. stale mam cas zmenit plan. uvidime co pride, skrizi cestu a zmeni plany ;) :)) som otvorena comukolvek, len zatial nie navratu do kanclu. zivot je kratky a zit podla svojich predstav je stale zriedkavy jav, aj ked uz sme davno dospeli a svet nam pri nohach nebude lezat vecne..