..myslienky a zamyslenia..

Thursday, August 28, 2008

den pre seba..

..su dni, kedy treba uniknut.. a mozno ani netreba, ale vam sa to podari.. uniknut od davov turistov, preplnenych obchodov, najvyznamnejsich pamiatok, najkrajsich pohladov z jedneho uhla.. a vytvorite si vlastny den, vlastny uhol pohladu, vlastny program.. jednoducho den pre seba..
den, kedy my tulaci zabocime do tej najtmavsej a najuzsej ulicky aby sme sa mohli aspon na chvilu uplne stratit.. : )
ak chcete zazit podobny den, zvolte si svoju vlastnu cestu.. zahodte na jeden den vsetkych sprievodcov a bezte za hlasom vlastnej duse.. na koniec trasy elektricky, kam turisti nechodia.. vystupte a vydajte sa tou cestou, ktora sa paci prave vam, kam vas z nepochopitelneho dovodu taha alebo tu, kde sa prave stratilo male strapate chlapca.. nepytajte sa na cestu a zabudnite nazvy ulic, ktorymi prechadzate, jednoducho chodte.. budte chvilu sami so sebou, ignorujte dotieravych napadnikov a zabudnite anglictinu.. prestante byt turistom a prezite uplne bezny den, aky ziju domaci..

..a ked sa tak prechadzate mestom, dedinou, osadou, stvrtou,.. zrazu vas aj okolie zacne vnimat inak.. rovnako ako vy ziskate iny pohlad na vsetko okolo vas.. zazraky sa deju kazdy den, treba len otvorit oci, usi, zavriet na chvilu usta a nasavat vsetky vone a prichute zivota..
nepozerajte na hodinky, zahodte svoje predstavy, neocakavajte nic.. jednoducho dychajte.. berte si sebecky vsetko co vam pride do cesty a davajte este viac.. pomozte dedkovi prejst cez cestu, babke odniest nakup, vazte si ludi aj vsetko ostatne okolo seba.. kazdy den je vynimocny a neopakovatelny, zalezi len na vas, ci takym ostane alebo vybledne ako tych vela dni pred nim..

venujte jeden den sebe.. dajte si palacinku v najkrajsej restauracii, kde vari kuchar s najvacsim bruchom a personal sa usmieva.. zabludte do second-handu a vyskusajte si najblaznivejsie kusky satstva, ktore nemate odvahu si kupit.. dychajte.. usmievajte sa.. skacte alebo behajte, robte co vas napadne.. pobozkajte chlapa s ocelovym pohladom a uzivajte si pohlad na jeho cervenajucu sa tvar.. rozpravajte sa s dvojmetrovym holandanom v zltom saku aby ste zistili, ze si rozumiete aj bez slov.. aj vtipkovat sa da bez slov.. staci len chciet.. byt nachvilu bezstarostnym dietatom, ktore si moze dovolit byt uprimne.. k okoliu, k prirode, k sebe samemu.. zazite ten pocit aspon raz v zivote aby ste zistili ake su vsedne dni sede a namalujte si ten svoj den po svojom, ako sa paci prave vam..

zabludte do antikvariatu a precitajte si knihu, po ktorej by ste v normalny sivy den nesiahli.. a zistite, ze dnesny den je iny.. prekvapivo obohacujuci.. neklamte sami seba a pozrite sa na seba z tej perspektivy, z ktorej sa chcete vidiet.. nie z tej, z ktorej sa na vas pozeraju vasi najblizsi.. otvotre svoje srdce a odvazte sa nazriet do hlbin svojej duse.. budte sami sebou.. pozerajte sa na ludi bez toho aby ste ich hodnotili a sudili a prezite najpriezracnejsi den vasho zivota.. pretoze dni sa neopakuju, dni plynu..

precitajte si siedmy raz knihu, ktora vas tak velmi fascinuje a zite sami podla seba.. bez zasad, priorit, bez hranic..

otvorte usi a pocuvajte.. otvorte oci a pozerajte sa.. nevinne a uprimne, bez predsudkov..
dajte sa do reci s ludmi, na ktorych by ste sa vo vsedny den ani nepozreli a vychutnajte si pocit, ze robite nieco inak..
pozicajte si vodny bicykel a pokuste sa spocitat mnozstvo grachtov v amsterdame.. pozvite na obed tulaka aby ste zistili, ze sa od neho mate co ucit.. odfotte si konecne tu chlpatu zelenu stenu v kniznici, nad ktorou sa vam rozum pozastavuje.. dotknite sa jej, aby ste zistili ze je naozajstna.. zelena, tepla, chlpata.. uzasna.. : )

usmejte sa na tu hanblivu samotarku pri vchode a spytajte sa co cita.. a mozno zistite ze tiez tu istu knihu, ktoru vy citate uz siedmy raz.. : )
dajte svojmu dnu tolko farieb, zvukov, voni, chuti a vnemov, kolko len chcete.. pretoze je to vas den.. preto, ze moze byt poslednym dnom na tomto svete.. preto, ze niekedy sa treba uvolnit.. a preto, ze vzdy ked si nan spomeniete, kutiky vasich ust budu tak daleko, ako daleko ste si v ten den dovolili zajst prave vy.. : )