..myslienky a zamyslenia..

Saturday, January 30, 2010

vyrovnat sa s vekom.. a ZIT NAPLNO =)

coraz viac ludi v mojom okoli ma problem vyrovnat sa s vekom..
mladi by chceli byt starsi, byt plnoleti, skoncit studium, zacat zit po svojom..
starsi by chceli byt mladi, aby ich nic nebolelo a mohli behat po schodoch ako "kedysi"..

uzasne je stretat ludi, ktori su vyrovnani so svojim vekom :)) vedia kolko maju rokov, vedia co vsetko uz alebo este nemozu, ale nezaoberaju sa tym, co prave nedosiahnu, ale prave naopak - tym, co vsetko mozu robit a ako mozu zit, lebo huraaa, ved mam presne ten vek ktory mi niekto zavidi.. tak preco nenastvat vsetkych tych nespokojnych a nevyrovnanych a nezacat si zit tak ako chcem, napriklad prave teraz.? :))

18 som uz mala.. vodicak mi uz nie je vzacny, jazda na cestach smrti ma vobec nelaka.. a ze by mi chybalo kazdodenne vstavanie o siestej aby som na osmu bola v skole a niekto ma cely den buzeroval.? to mi tiez nechyba.. aj ked svojho casu malo svoje caro aj to zaspavanie na hodinach, zhananie ospravedlneniek a nasavanie cerstveho vzduchu cestou zo skoly..
mam 24. vacsina mojich spoluziakov si spravila jeden/dva tituly a nabehla do prace.. popritom skusaju stihat deti, karieru, vikendove flamovanie lebo sak "este sme mladi, treba si uzivat".. tento rok bude zlomovy v tom, ze sa 9 (!) mojich znamych a priatelov rozhodlo vydat a ozenit. co znamena asi tolko, ze takto o rok by sa zo mna mala stat nejaky sposobom cierna ovca.. ktora bude este stale studovat, popritom snad aj cestovat, namiesto flamovania bude radsej do rana citat vsetko co by este chcela v tomto zivote stihnut precitat.. nie, asi sa buduci rok nebudem vydavat a ani mat deti. kazdym rokom budem starsia, ale nebudem mat pocit ze som "stara dievka" alebo ze "uz by som mala dostudovat".. vsetko je to o vnimani sameho seba, o pocitoch..

nemam pocit ze by som vedela dostatocne vela na to, aby som prestala citat.. a preto citat budem vzdy. aj ked tu ma napriklad zarazilo, ze si mozem pozicat len 4(!) knihy a niektore zaujimavejsie su urcene len na vypozicku pre vyucujucich, citujem: "aby mali moznost sa dovzdelat skor nez zacnu prednasat studentom".. tak nech uz je zo mna ten vyucujuci teda :)) alebo nech som naspat na Slovensku, kde si tych knih mozem pozicat 30 :))
nech uz som takto o rok kdekolvek, iste bude len to, ze budem stale citat a zaujimat sa.. pretoze zivot v nevedomosti, aj ked je mozno castokrat jednoduchsi a pohodlnejsi, mi jednoducho nestaci. ja potrebujem odpovede na vsetky otazky na ktore si sama neviem odpovedat.. potrebujem literarne vecery a stretnutia blizkeho druhu, aby sme si mohli vymenit nazory na zivot.. a mozno najst odpoved na otazku, na ktoru si dnes este odpovedat neviem.

viem, ze mozno o par rokov zapadnem do stereotypnych kolaji v style rodina-deti-stari rodicia-praca.. a bude to mat tiez svoje caro. rovnako ako ked mi deti odrastu a budem moct zase naplno studovat a cestovat.. alebo ked si zacnem uzivat vnucata s pocitom, ze uz by som nechcela byt rodic na plny uvazok.. kazde obdobie zivota ma svoje caro. ale ja chcem prave teraz zit pritomnostou a vsetkym co prinasa. minimalne dovtedy, kym nestretnem niekoho zaujimaveho, o level poznania vyssie, od koho by som sa mohla ucit nieco nove kazdy den.
uvedomujem si, ze som narocna.. ale mam len jeden zivot a nechcem ho premrhat len tak, pretoze "uz mam na to vek".- vek mam na to, na co sa prave teraz citim. a pokial viem tak neexistuju univerzalne tabulky, ktore by stanovovali ze uz sa musim citit na rodinu, na dokoncenie studia a na nejake hniezdenie a usadzanie sa. aj keby som ostala jedinou slobodnou osobou na svete, bude to preto, ze to tak CHCEM. a mozno aj preto, ze este naozaj NEVIEM kde by som sa mala usadit. ved este som nevidela vsetko, tak ako sa mam rozhodnut spravne.? ;) :))

- - -

na svojich cestach zivotom nastastie stretam vela ludi s podobnou "orientaciou".. ludi, ktori nevedia co je a co nie je vhodne a spolocnostou akceptovatelne.. rovnake a podobne individuality, ktore nevedia ze maju vek na nieco ine a teda stale ziju v sulade so svojimi pocitmi..
ludi, ktori studuju cely zivot, lebo nevedia ze to treba stihnut do 23ky.. ludi, ktori rodia deti v 17ich alebo v 40tke, pretoze nevedia ze vhodne to je okolo 30tky. ludi, ktori sice skoncili skolu, ale rozhodli sa ze sa nevrhnu okamzite na budovanie kariery a hladanie potencionalneho manzela ci manzelky. ludi, ktori v 50tke zmenia zamestnanie, pretoze nevedia ze taketo rozhodnutia robia len nezreli mladi ludia a nie skuseni zamestnanci, ktori si zabezpecuju pravidelny mesacny prijem v dochodkovom veku. alebo tiez ludi, ktori maju dostudovane, karieru uspesne vybudovanu a odmietaju zit s niekym len preto, "aby mali lacnejsi najom a ku komu sa pritulit ked sa chcu vyplakat"..
tato kategoria zvlastnych ludi by sa dala hodit do skatule s ostatnymi individuami s napisom "prehnane emancipovane zeny".. samozrejme jedine pod podmienkou, ze by vsetci ludia, ktorych do tej skatule chceme "upratat" boli zeny.. lenze nastastie v nasej spolocensky nespratnej kategorii mame aj muzov :)) a by ste sa cudovali kolko.! :)) takze ja vas, moji mili, nazyvam jednoducho INDIVIDUALITAMI :)) vsetkych, ktori sa rozhodli zit si po svojom, bez ohladu na zauzivane stereotypy, vek, podla ktoreho by sa mali zatriedit a zit tak ako sa to prave "patri".

- - -

velmi plodnym dnom tohto tyzdna bol pre mna piatok :)) piatky v skole su obycajne maximalne otravne, kazdy mysli na vikend a nikto sa neprinuti vstat z postele pred dvanastou.. tak som si aspon zapisala jeden kurz o pol jednej ;))
Taliancinu. alebo skor piatkove stretnutie blizkeho druhu :)) s neskutocnym vyucujucim :)) asi 40nikom, ktory odmieta vysvetlovat gramatiku vo francuzstine, lebo je to zbytocne.. a ked sa ho nejaky Francuz (s talianskym vyzorom a talianskym menom) opyta ze "ale preco?" tak to uzavrie monologom: "Vidite, talianske meno ma, vyzera ako Talian a aj tak je to Francuz.. je toto mozne.? Vsetci Francuzi chcu vediet ze PRECO. no jednoducho preto, ze je to iny jazyk; ze pozna javy, ktore francuzstina nepozna E BASTA.!"
Vyucujuci je Talian, s talianskym menom aj vyzorom, talianskym stylom reci.. ale zije tolko rokov vo Francuzsku, ze sa z neho stal Francuz :)) ktory nevie povedat normalne "eR" :)) uci nas len same prakticke veci - ako napriklad: "Frajera mi zabasli; zabil som zo ziarlivosti; prisiel princ na bielom koni ci vobec som nespal, lebo sme do rana flamovali" :))
atmosfera jeho kurzov je velmi "CooL" a uvolnena, je povolene pit, jest, smiat sa ak vam pride nieco smiesne a pytat sa ak niecomu nerozumiete a da sa to vysvetlit :))
skusku mame - uplne seriozne - 1.aprila :)) a slubil nam ze vsetci prejdeme, lebo svoju skupinu si bude opravovat sam a urcite nam do testu nehodi veci v style "napis 10druhov zeleniny co sa daju kupit na trhu".. takze my sa mame naucit vsetku podstatnu slovnu zasobu - vsetky rozpravkove postavicky, mafiansky slovnik a flirtujuci slovnik, viac k zivotu nepotrebujeme :))

celu atmosferu kratuckeho dvojhodinoveho kurzu dotvaraju uzasni spoluziaci :)) zo vsetkych koncin sveta, erazmaci, domaci, ludia, ktorych na konci semestra caka certifikat ci ludia ktori studuju len tak, popri praci, pretoze ich to bavi :)) sme tam taka spravna zmeska, vsetci naladeni na rovnaku vlnovu dlzku, takze piatkove poobedia v skole budu vynimocne velmi prijemne :))

najblizsia je mi kategoria individualit :)) spoluziakov, ktori aj ked kracaju v stade oviec, zachovavaju si svoju individualitu; ludi, ktori si ziju podla svojho presvedcenia a nezaujimaju sa o to, ako by prave teraz mali zit a co si o nich mysli
okolie, ale jednoducho ziju :)) pretoze zivot ma clovek len jeden a mal by si ho zariadit podla seba. samozrejme ze aj ked si clovek vyberie cestu, po ktorej chce kracat, objavia na nej rozne necakane prekazky.. ale o tom je zivot, zit pritomnostou a mozno velmi hmlisto vidiet cestu pred sebou.

za zmienku stoji extra kategoria mojich spoluziakov, ktori sa vyrovnali so svojim vekom, ale napriek tomu si ziju podla svojich presvedceni.. neobeduju hranolky a neutekaju na prednasky, nepiju litre kavy a vecery radsej travia doma. ale aj tak nosia so sebou zvlastne caro, ktore nas "mladych" svojim sposobom fascinuje.. pretoze aj ked uz nasli odpovede na svoje otazky a prezili podstatnu cast svojho zivota, este stale ziju podla seba a snazia sa zit naplno :)) mam uzasnych spoluziakov.. 62rocneho Erazmaka, ktoremu zomrela zena, tak zacal robit to co ho vzdy bavilo - studovat :)) 54rocneho frantika, ktory sice pracuje, ale v case obednej siesty sa uci jazyky :)) studuje so mnou taliancinu a ma uz C1ku z cinstiny :)) ze preco by to nevyuzil ked je to v takom super case a jazyky ho bavia.. :)) alebo 69rocny Jean-Luc, ktory ma oci dietata a beha po skole s ruksakom na chrbate.. ked sa nam prof snazil vysvetlit rozdiel medzi roznymi typmi tasiek (kabelka, vak, aktovka, taska cez plece,..) tak hladal po triede.. ze "to tu fakt nikto nema taku tu tasku na ramena, viete, taku mladistvu".. a nasiel ju u Jeana Luca :)) tak sme sa vsetci strasne bavili na tom, ze 20rocni nosia dospelacke aktovky a kabelky.. a Jean-Luc mladistvy vak :))
(len pre informaciu - ja nosim tasku cez rameno :)) alebo kabelku, ktora vyzera ako vak.. takze stale sa citim rovnako - niekde medzi :)) daleko od tych, co by chceli vyrast a dospiet a rovnako daleko od tych, co uz objavili zivotnu mudrost a vyjadruju ju sibalskym usmevom pri rozhovoroch s mladezou.. :)) nenazbierala som zatial dostatocnu zivotnu mudrost, ktoru by som mohla posuvat dalej.. zatial len viem, ze nie je podstatne MAT. ale CHCIET a SPOZNAVAT. pretoze to co clovek ma je mu nanic ak to nepouzije na rozvijanie svojej osobnosti ci na rozvoj osobnosti svojho blizkeho.

- - -

na zaver ma napada len jeden velmi trefny vynatok z jednej knihy.. (uz bohuzial neviem akej.. ale zda sa mi ze Boris Vian bude autorom.. ak niekto viete, kludne mi poslite spravu, rada doplnim.. :)) majte sa pekne, nezatvarajte oci, nezakryvajte si usi, ucte sa, ucte inych a hlavne teste sa z toho co ste nadobudli skusenostou.. lebo to vam nikto nikdy nevezme :))

...běžíme co nám nohy stačí do budoucnosti, běžíme tak rychle, že nám utíka přítomnost. A minulost nám zmizí v prachu, který jsme zvířili svým během...




ps. paci sa mi dvojvyznamove prekodovanie tohoto obrazka.. takze ho vidite ako "cistocky prachu" :)) ak chcete vidiet povodny zmysel, kliknite pravym tlacidlom mysi na obrazok a zvolte moznost "zobrazit obrazok" :))