..myslienky a zamyslenia..

Saturday, January 9, 2010

z Lille :))

tak dnesnym dnom som v Lille uz siesty den :))

ako vzdy ked sa niekam pohnem ma moj pobyt hocikde 3 fazy:

1.: faza nadsenia - vsetko je skvele, uzasne, chcem emigrovat :)) obycajne faza prvotneho nadsenia, kedy vsetkemu rozumiem, vsetko sa dari, mam dostatocnu zasobu praclikov, penazi a vanilkovych rohlickov a vsetko ma prijemne prekvapuje; faza "fascinacie niecim novym"

2.: sokova faza - obyvatelia tejto krajiny nemaju zaklady slusneho spravania, neznasaju cudzincov, robia zo mna debila a komplikuju mi zivot na kazdom kroku; obycajne nastava hned ako sa minu pracliky, peniaze a vanilkove rozky a zacne kazdodenna drina lebo sak tu nie som na dovolenke.. tato faza bohuzial obycajne trva velmi dlho a familiarne ju nazyvam tiez "Mamiii, pomoooc, ja sa chcem vratit domoooov!!!"

3.: kludova faza - nastava po nekonecnom obdobi v sokovej faze, pretoze vsetko (nastastie alebo skor bohuzial?) raz skonci; zacina obycajne vtedy, ked zacnem zhanat darceky pre mojich blizkych, pomalicky zacinam balit batozinu a uvedomim si, ze tu vlastne bolo dobre, aj ked uz sa tesim domov.. tiez faza "lucenia sa"

(potom este existuje 4.faza, ktora sa objavi dva dni po prichode domov, kedy zistim ze doma vsetko poznam a zacnem hladat kam vyrazim nabuduce.. :))

- - -

Momentalne sa este nachadzam v prej faze: aj ked tu fuci ako na severnom pole, dnes dokonca aj snezi a nie je tu ani jeden slovacisko (alebo som ho v tej velkej kope studentov este nenasla :) velka kopa = priblizne 100 000 studentov; cele Lille ma asi 225 000 obyvatelov (zdroj) takze studentske mesto :))

- - -

Kedze som sa este nedostala k nejakemu dlhsiemu pisaniu, tak sa pokusim nejako zhrnut tych par dni co som z domu :)

SOBOTA, 2.1.
- predpokladany odchod busom z Niv, cas 18:00. Realita: odchadzali sme okolo 19:00, cesta bola unavna, kedze nas namiesto tusim 39ich bolo nakoniec do 50..- neviem aku ma bus kapacitu, ale organizacia slovenskeho dispecingu bola otrasna, soferi nervozni, cestujuci unaveni no a niektori aj poriadne nastvani - napriklad taki Antverpcania, ktorych uz odmietol vziat.. no a ked v Brusseli nastupili dalsi 9i cestujuci(!), tak som bola strasne rada ze som o nejaku hodinu vystupila..
Kedze som bola strasne unavena, otravena, uzimena a neviemcovsetko este, zlozila som vsetku batozinu do prveho taxika.. Taxikar bol zhovorcivy a sympaticky, povodom maghrebcan ale uz neviem presne odkial..

(* MAGHREB = byvale francuzske kolonie v severnej Afrike - Alzirsko, Maroko, Tunis,..)

Cesta autom trvala asi pol hodinu, dalsich 15minut hladanie ubytka.. Ujo taxikar volal aj na dispecing, ale tam mu len povedali po ktoru krizovatku ma ist a potom ze nevedia presne, ze ma skusit doprava alebo dolava..- tak skusil doprava a kedze sme tipli zle, bolo to samozrejme vlavo :)) ale videla som celu stvrt, poukazoval mi kde je plavaren, chemicke laboratoria a univerzita Lille 1 a tak.. Ked som zaplatila a vystupila (z povodnych 33€ mi ponukol zlavu za to ze sa sekol, takze 25 :), zistili sme ze Rezidencia Boucher sa sklada z viacerych budov, tak ujo taxikar par z nich obehal, spytal sa kde je recepcia a pomohol mi s batozinou az po chodnik, kde uz som mohla "rolovat".. (tolko k sluzbam za hranicami tej nasej neochotnej slovace..)

Na recepcii ma cakalo nemile prekvapenie v podobe cedule "som na obede, vratim sa".. kedze bolo asi 13:30 a netusila som ako funguje severofrancuzska siesta (to je jedno, ze ste na severe, francuzi popri 35hodinovom tyzdni maju pravo na obednu siestu, ktora trva rozne - na juhu aj 3hodiny, tu obycajne 1,5 - 2.. Cakala som teda vonku.. Prisiel nejaky student a ponukol mi ze mozem ostat unho alebo si zlozit batoziny ak chcem, ze byva na prizemi.. odmietla som a tak sme cakali s Paulou (rumunka, chodime spolu na kurz francuzstiny :) a jej rodicmi.. asi po hodine a pol prisiel typek z rezepcie a ubytoval nas :) to uz tam bola aj Zarina, kirgizka, ktora mi pomohla s batozinou (3tasky + vankus a deky z recepcie vytrepat na tretie poschodie bez vytahu, to sa jednoducho neda..-)
Ked som sa jej pytala ci nema co robit ked pomaha vsetkym naokolo, povedala mi len tolko, ze ked sa ona dotrepala do Lille, cakala na recepcii 2hodiny a nez sa ubytovala, bolo jej tak do placu ze sa chcela okamzite vratit domov..-

(takze anjeli na cestach stale funguju :))

Nedela na intraku bola kludna, okrem nas zahranicnych tu este nebol skoro nikto.. (skola nam totiz zacina az 11/1/2010) Zarina nam vysvetlila co vsetko budeme potrebovat, aby sme si vybavili net, kreditku, zlavu na cetovne, statnu dotaciu na ubytko atd.. Objednala nam sim karty (lebo to sa da len cez net s platbou internetbankingom - ak teda chcete mat hovory a sms za studentske ceny) a zbezne nam vysvetlila ako to tu funguje.. Potom sme isli spat, lebo sme boli obe mrtve.. Paule sice s batozinou pomahali rodicia, ale zase je rozdiel vytrepat na 3.poschodie moje 3 tasky a vytrepat na 4.poschodie jej 11 (!) tasiek.. --> tak to vyzera ked cestujete s rodicmi.. :)) ale zase ma tu uplne vsetko (vsetko = fakt vsetko.. vratane prenosneho ohrievaca, kavovaru, zupanu a napriklad aj tasky so zasobou jedla na prvy mesiac :))

PONDELOK, 4.1.
- test rozmiestnenia do skupin, informacne stretnutie s oddelenim medzinarodnych vztahov a nakupy v supermarkete so Zarinou (vsetko od kila soli, cez toaletaky az po cistiace prostriedky..) zajtra by sme mali ist na trh do mesta dokupit ine veci - od metly, cez kyble az po taniere (ano, ten mi tu napriklad chyba.. holt jest syrovy chlieb z misky a natierat ho na odkvapkavaci na riad nie je prilis prakticke.. :))

UTOROK, 3.1.
- nasli sme sa na papieri s napisom "skupina c. 3" - teda sme v najlepsej skupine, ktora zodpoveda priblizne urovni C1 eur. referencneho ramca.. takze ako nam povedala nasa vyucujuca, po francuzsky vieme, ak niecomu nerozumieme, znamena to ze sme si este nezvykli na dialekty a komunikaciu s inymi narodnostami :)) to je super :))
inak uz to nie je ako pred par rokmi, ze vas kazdy drti spravnu intonaciu, prizvuk ci melodiu - prave naopak; "vdaka" tomu ze anglictina sa stava univerzalnym jazykom a ak vsetci hovoria rovnakym jazykom viacmenej bezchybne, nemate sancu zistit kto je akej narodnosti, EU uprednostnuje a odporuca, aby si kazdy narod ponechal aspon svoju vlastnu intonaciu a melodiu reci (na prizvuk je potrebne si zvyknut, nakolko v cudzich jazykoch rozlisuje rovnako znejuce slova odlisneho vyznamu:))..
Intonaciu a melodiu nerozoznatelnu od francuzstiny maju napriklad Cesi - vdaka tomu, ze je zhodna s ceskou.. ale ti maju o to vacsi problem s prizvukom :))

Zvysok tyzdna prebiehal nasledovne:
vybavovacky roznych papierov a karticiek, ktorych tu kazdy clovek potrebuje aspon 20 na to, aby bol exitujucim clovekom.. (studenti samozrejme viac, lebo chcu mat vsetko so zlavou ;) ku kazdej karticke treba aspon 3papiere a dve fotky, dokonca aj ku karticke na prefocovanie a tlac vsetkych tych papierov.. :))
moje doterajsie uspechy: papiere o tom, ze som studentom, ze som studentom na Univerzite Lille 3, ze som zahranicnym studentom, ze zacinam studovat od pondelka, ze tu ostanem cca do 30.6., ze mam ubytovanie, ze som zaplatila za ubytovanie, ze ma z neho nevyhodia skor ako v juli atd.. z karticiek sa mozem pochvalit vybavenim karticky na zlavu cestovneho (lebo 3-4€ na cestu do skoly a spat denne to je fakt vela), kartickou na jedlo v studentskych jedalnach po celom meste, karticku studentov (opravnuje ma na bezplatny vstup na studentske akcie, lacnejsie jedlo a napoje v studentskej kaviarni a na lacne vylety kade-tade.. napriklad 40€ Amsterdam ci 50€ celodenny vylet s prehliadkou Londyna:), kartickou do potravin (za kazdu polozku nakupu sa nezbieraju body, ale peniaze, ktorymi mozete potom hociktory nakup priamo zaplatit), kartickou na prefocovanie ci kreditnou kartickou (ktora dorazi snad v pondelok ;)) a ulahcuje zivot.. studenti ju samozrejme maju bezplatne, rovnako ako vedenie a zrusenie uctu; dostanu zadarmo 20€ na zaciatok a funguje tu tiez system zbierania bodov - na privitanie som napr. dostala 20000bodov, ktore mozem vymenit za CD prehravac, hrnce ci USB kluce.. ako studentovi na dobu urcitu je mi vsak jasne ze cim viac veci co nejdu zjest alebo minut nakupim, tym vacsie problemy budem mat pri odchode.. takze zatial sa krotim :)) ale nakolko tu prave zacali dvojtyzdenne vypredaje, neodpustila som si jedno strecove tricko s dlhym rukavom ;)) holt, je tu zima, pracovna v nedohladne a ked mam dat 3,5€ za jedno pranie, radsej si za 5€ kupim tricko :))

Okrem vybavovaciek sme chodili na intenzivny jazykovy kurz (pre Erazmakov bezplatny), kazdy den od 9:00 - 12:00 a od 13:30 do 15:30.. takze rano vstat 7:30, nejake ranajky (obycajne muesli so studenym mliekom - odkedy som spalila mlieko pri zohrievani a neviem vycistit cierny hrniec radsej pijem studene..), obliect sa, umyt, rozdelit vsetky papiere na tie, ktore budem a nebudem cez den potrebovat, hladat tetu upratovacku (kedze pracuje 7hodin denne, zacina o pol deviatej a tiez ma siestu tak je v podstate nemozne ju najst.. nakoniec sa podarilo, takze skontrolovala izbu a ja som - bohuzial - uz podpisala cennik - upratovanie 50€ (dobrovolne - nemusim platit, ale v tom pripade musim izbu odovzdat ziarivo cistu), rozbite okno 600€ atd atd.. takze okno radsej neotvaram a davam si velky pozor kedze poistenie pre pripad sposobenia skody nemam..-
Okolo 8:45 stretko pri recepcii, s kamoskami na metro a do skoly.. potom kurz, cez obednu pauzu obed - francuzsky standard sa nemeni ani v studentskych menzach, takze klasika: bagety s maslom, salaty, hlavne jedlo (na vyber z viacerych variant), syry (4druhy), jogurty (vyber cca 10druhov), ovocie (min. 3druhy) a dezert (viacero druhov) - vsetko za 2,90€.. voda samozrejme bezplatne k dispozicii, za priplatok cola alebo dzus navyse..
Poobede kurz, potom vybavovacky papierov a ked sme sa okolo siedmej/osmej vecer dotrepali konecne na intrak, tak este internet (hladanie a ziadosti o nove papiere, kontakt s rodinou a ostatnymi spoluziakmi atd..) potom nejaka tepla polievka, sprcha, umyt riady, oprat ponozky.. a keby sa nam podarilo zaspat pred polnocou tak by sme v piatok vecer nepadli do postele ako mrtvi..-

Na vikend sme si naplanovali nosu aktivit - kino, park, prehliadku mesta, nakupy na trhu (cistiace pomocky a riad), spolocna vecera, zostavenie rozvrhu kedze v pondelok uz naplno zaciname a napriklad aj napisanie troch uloh alebo dokoncenie vsetkych prac co mame odovzdat pre domace univerzity.. (kedze sa ale uz stmieva a zatial som stihla len jest, upratovat s pozicanym kyblom a pisat blog, plany sa asi budu menit..)

Pre dnes asi tolko, ze pracliky a vanilkove rozky su dojedene a peniaze na mesiac som minula za tyzden.. takze od pondelka ocakavam nastup fazy 2 :P
Na zaver par reflexii z Lille:

A - ako Alexia - nasa spoluziacka, ktora na hodine sedi zababusena v dvoch (!) bundach a trasie sa zimou.. prave dorazila z Athen, kde je mmnt. 20stupnov, tak sa jej ani nedivim.. holt kazdy sme iny :))

B - ako "les Betises de Cambrai", teda regionalny produkt ;) v preklade "hluposti z Cambrai" :)) neviem ci sa mi viac paci chut alebo historia.. z historie asi tolko, ze majitelia velmi znamej firmy na vyrobu sladkosti s dlhou historiou chceli do umenia vyroby sladkosti zasvatit aj svoju dceru; tak jej dali recept, lenze ona vyrobila uplne inu hmotu, lebo asi dala ine mnozstva ingrediencii (asi ako ja ked som skusala kokosove neviemco a 10dkg som preratala na gramy ze 1000gramov.. :))
rodicia jej samozrejme vynadali aka je neschopna a ze stale robi same hluposti a nic poriadne.. no a odvtedy sa najviac predavaju cukriky pod znackou "hluposti z Cambrai", samozrejme s recepturou tej neschopnej (?) dcery.. :))
pre seba som si z pribehu vzala asi tolko, ze sa v zivote netreba krcovito pridrzat vsetkych navodov, ale pokusit sa do vsetkeho co robime vlozit kusok seba..
no a prichute.? najdete ich asi v tolkych prichutiach ako francuzske dzemy (teda vo vsetkych na ake si spomeniete :)), novinkou je tusim jablkovoskoricova prichut :) my sme na hodine dostavali mentolove a boli fakt skvele, mnam.!! :))
ps. ano, na hodine,.. aj take sa tu deje: ze "teraz si pozrieme par klipov z youtube nez docmulate cukriky a potom pokracujeme".. (samozrejme sa nerozdava po jednom cukriku ako u nas na mikulasa, takze sme cmulali pol hodinu :))

D - pre francuzsku drzost a nevychovanost; kludne do vas narazia, zhodia vam veci a este vam vynadaju, sotia vas ked utekaju na metro, ktore ide v pracovny den kazdu 1-2minuty.. cim ste mierumilovnejsi, tym horsie, takze zabera len vacsia miera drzosti; vcera som v supermarkete cakala 15minut pri pokladni s desiatimi polozkami v kosiku (lebo pokladne, kde si sami nablokujete tovar a zaplatite kartou sa nedaju vyuzit ked este cakam na dodanie pin kodu k tej karte..) a ked uz som mala prist konecne na rad, sotila do mna jedna asi 60rocna krava, normalne ma odsunula a nacpala sa s obrovskym plnym vozikom predomna.. (?) neviem akym pravom..-
tak som ju poziadala, aby sa posunula, ze tiez cakam a nestojim tam len tak z nudy, pozreli na mna aj s manzelom a otocili sa mi chrbtom..- tak som totalne unavena a vytocena kmasla milu tetu za kabat, vynadala jej nech sa nepredbieha, ze ja cakam s desiatimi polozkami a co si o sebe mysli krava sprosta ci som pre nu neviditelna.. chlap cuvol, stara vycuvala s kosikom so slovami "prepacte".. takze jedine co zabera je rovnaka miera drzosti - pretoze akonahle zistia, ze ste student, cudzinka a pripadne nerozumiete, poslapu vas, takze hlavne je sa nebat..- to oni sa boja cudzincov, pretoze netusia coho sa od nich mozu dockat..-
- pod D na vyvazenie negativ zaradujem napriklad darceky: darceky od mesta, za to, ze sme studentami (rozne mapy, plany alebo napriklad moznost prenajat si auto za 70€ mesacne), darceky z banky, za to, ze si otvorite bezplatny ucet alebo aj darceky z univerzity - napriklad taska cez rameno s logom skoly, do ktorej sa nam zmesti notebook alebo aj vsetky tie papiere co nosime do skoly :)) na vyber samozrejme viacero farieb, tak mam ciernu s cervenou - ku kabatu :))
- D tiez ako DVDcka, ktore si mozem - samozrejme bezplatne - pozicat v kniznici kedykolvek, dokonca aj cez obednu pauzu.. zavriem sa do kabinky sama alebo s kamoskami a pozerame filmy :)) lebo ved tiez je to sposob vyuky, bez ohladu na to aky jazyk si zvolite, ucite sa :)) taketo sluzby su ale vyhradene len pre zahranicnych studentov a studentov jazykov takze ano, aj my mame vyhody :P

E - ako Erazmus.. uzasna vymena, ktoru niekto zaplati a otvori Ti oci aj moznosti.. odporucam jednoznacne kazdemu, doma sa nenaucite nic..- (okrem toho ako spravit 10hot-dogov za minutu alebo café latté :) na to mate predsa este kopu casu pocas tych minimalne 35rokov ktore venujete len praci.. pocas studia treba hlavne nasavat - nielen informacie, ale aj prakticke zrucnosti (ako bez odmerky odhadnut kolko vody treba na sacikovu polievku pre 4osoby, ako vysvetlit libanonskej komunite ze nemaju hrat basketbal ked byvam pod nimi alebo ako pozdravit susedov aby vam dali ochutnat kari co rozvoniava na celu chodbu :)) samozrejme treba zazit.. a pre hmlistu predstavu si napriklad pozriet film Cedrica Klapischa "L'auberge espagnole" alebo si vsimat byvalych erazmakov ako s nostalgiou spominaju na ich échange.. :))
ps. male odporucanie - treba si vybrat studentske mesto :)) kde je nosa erazmakov, nepozeraju na vas ako na opice v zoo a nikdy nie ste uplne izolovany ci sam; lebo aj ked chcete pracovat alebo studovat, vzdy vas niekto vytiahne von alebo dobehne po radu typu "nevies ako to funguje? mne to nejde." no a ked rano nedorazite do skoly, tak zbytok erazmakov zmobilizuje vyucujucu, tety "responsable" a vasich spoluintrakovcov, takze niekto uz len dobehne a vytrvalo bude vyklopavat kym neotvorite.. pretoze co ak sa vam nieco stalo, stratili ste sa alebo chcete len tak preplakat pol dna, to predsa nejde.! no a ak vam nic nie je, aspon vas zobudia.. oznamite, ze ste zaspali a vsetci sa na tom zasmejeme :))

F - ako "femme de ménage", cize po nasom "teta upratovacka" :) ako nam bolo povedane na kurze a teta u. mi potvrdila, francuzi si vymyslaju vselijake vyrazy na to, aby bol kazdy svojim sposobom dostojny a dolezity - takze teta upratovacka uz nie je femme de ménage, ale "technicien de surface" - cize technicka povrchov, alebo ako by sa to dalo prelozit.. som za presadenie slovenskeho ekvivalentu "manazerka podlah" :))

H - budova v ktorej byvam; presna adresa Résidence Boucher, H 311, Cité Scientifique, 59650 Villeneuve d'Ascq; takze na tuto adresu mozete posielat pohladnice, listy a dokonca aj baliky ;)) ak by ste chceli poslat balik, dajte mi vediet, napisem vam co potrebujem.. ;) :))

I - ako informacie.. nikde ich nenajdete viac ako na univerzite.. vcera nam napriklad predstavili dost netradicny informacny system, ktorym som fakt ze nadsena :)) kedze tu maju nosu zahranicnych studentov, snazia sa im to aspon nejakym sposobom ulahcit, takze na internete najdete napriklad rozne jazykove cvicenia, specialne slovniky terminov kazdeho odboru (psychologia ma vlastny, umenie a kultura tiez, doonca aj telesna napriklad :)
vcera sme pol dna pracovali napriklad s oddelenim "zachytavanie poznamok", lebo aj ked sa to nezda, je to sakra tazke.. ine je rozumiet a ine je si vsetko potrebne aj zapisat v roznych zrozumitelnych skratkach, aby ste sa potom mali z voho ucit.. ti co uz mali nejake kurzy v cudzom jazyku si vedia predstavit, ti co nemaju predstavu, kliknite si sem (pravdepodobne treba potom kliknut na "connexion anonyme" alebo "prihlasit sa ako host" a mali by ste sa dostat na cca 50minutove video prednasky..) potom su tam rozne moduly, ako napriklad modul zachytavania len datumov, modul zachytavania udalosti alebo moduly, ktore rozdelia prednasku na casti a mate moznost sa do toho dostat postupne, lebo je to dost unavne takto v celku.. (nehovoriac o tom, ze pondelok mam kurzy od rana do vecera..)
takze je to sice tazke, ale aspon nas nehodia do vody len tak, ze plavajte.. ale snazia sa nam ukazat aspon ako kruzit rukami, co teda osobne velmi ocenujem :))
- I tiez ako internet, ktory zdielam s neviemkolkymi dalsimi ludmi.. pozitivum: nie som izolovana od sveta informacii a kontaktov; negativum: nefunguje v podvecernych hodinach, ked su pripojeni vsetci a i ked funguje net, nie vzdy funguje skype..- takze na skype mozno tak v sobotu alebo nedelu rano, inak neviem.. vecer malokedy..

K - ako kurzy.. intenzivny kurz je za nami, od pondelka nas caka uz "len" extenzivny (namiesto 20hodin tyzdenne budeme mat 2,5hodiny tyzdenne vzdy v pondelok rano)
v ramci jazykoveho kurzu pracujeme uplne inak ako na Slovensku - teda ziadne posluchy, pisacky a citanie s tym, ze vsetko co nerozumiem hladam v slovniku.. ucime sa uplne inak - nazvala by som to realnym zhmotnenim Komenskeho idealu SKOLA HROU :))
ano, tiez mame nosu materialov, kde si doma vo volnom case mozeme vyhladavat slovicka a to ze potrebujeme dopilovat gramatiku z nich tiez zistime.. ale to uz je na nas a nasej aktivite, ci studujeme len pre kredity a znamky alebo chceme naozaj nieco vediet..
na kurze s nasou vyucujucou pracujeme hlavne s TV 5 monde (pocuvanie roznych zaujimavych reportazi (nudne a nezaujimave samozrejme po dohode vypustame:)) vyjadrovanie nazorov na ne, diskusie), robime vela "jeu de role" - teda rozne hry v style idem si kupit knihu do knihkupectva, trvam na tom, ze toho autora z Toga predsa musite poznat, on je strasne znamy :)) samozrejme nepoznaju, ale nenechaju Ta odist len tak - ponukaju vam nosu inych knih, zliav a ponuk aby ste si aspon nieco kupili :)) samozrejmostou je ze sa mozme volne pohybovat po triede, pocitac vyucujucej vyuzivat ako pokladnu v obchode, vsetko co najdeme a pomoze nam pri vyjadreni toho co potrebujeme mozme volne pouzit, takze sa obycajne strasne smejeme a bavime nielen na sebe, ale aj na ostatnych :)) no a vedlajsi efekt je ze sa ucime - uz po prvej takejto hre sme prisli na to, ze vyuzit 10minutovu pripravu na siahodlhe pisanie presnych fraz je uplne nanic a v konecnom dosledku nas uplne blokuje - pretoze bud sa strati spoluziak, rozvinie konverzaciu uplne inym smerom a vy ste komplet v keli alebo nastane trapne ticho, kedy hladate ze kde na papieri to mate napisane a ako pokracovat.. papiere su nanic, treba zit a prisposobit sa tomu co pride :))
pocuvame vela hudby, ak uz citame a piseme, tak najma o historii a kulture alebo aj regionalnych produktoch :)) napriklad ze nam vyucujuca pusti nejaky klip na youtube, rozdeli nas na skupiny, kedy kazda skupina ma vypisat bud vsetky dopravne prostriedky, ktore vidi, alebo budovy, alebo napisy, narodnosti, ci napriklad vsetky slangove a familiarne slova.. potom si povieme co vsetko sme zachytili, ona nam povie napriklad ze to bol klip, ktory sa odohrava v St. Dennis - viete co je to St. Dennies.? nie.. to je velmi pekna parizska stvrt, ktora zabera 3 arrondissementy (napriklad okolie Sacré-Coeur) a ziju v nej len cudzinci - ktori maju vlastnu hudbu, vlastny jazyk, dokonca vlastny orchester.. samozrejme su doterni a neasimilovatelni, nepovazuju sa za parizanov a odmietaju vsetko francuzske; na druhej strane ked sa prejdete ich stvrtou, je to ako by ste precestovali cely svet - najdete vsetky druhy narodnosti, jedal, suvenirov.. jednoducho svet na dlani :) potom nam povie ktore narodnosti tam su, podla hlavnych miest hadame z ktorych statov a kontinentov pochadzaju a podla mapiek imigracie aj dovody preco; potom prejdeme k nasim kulturam, ake su, co su nase regionalne produkty, ake je hlavne mesto, co sa tam da vidiet.. a ked nam da na zaver ulohu v style "pripravte si prezentaciu o vasej kulture a nejakom meste, ktore sa vam paci" tak to ani neberieme ako ulohu, ale skor ako hru :))

L - ako Lille.. krasne starobyle mesto plne studentov, kde su len dve linky metra, ktore sa pretinaju, takze sa tu naozaj neda stratit.. na konecnej jednej linky je dokonca za pekneho pocasia vidiet az do Londyna :)) chodia tam hlavne studenti, ktori dostali viza pre Europsku uniu (lebo ta sice zahrna vsetky staty EU, ale Britania je samozrejme jedninou krajinou EU, ktora pozaduje aj vlastne viza..-)
viac informacii o Lille najdete na internete alebo pridite pozriet osobne :))

M - ako metro :)) nepoznam lepsie dopravny prostriedok.. Metro v Lille je specificke svojimi len dvoma linkami, z coho jedna je trasa v podstate vsetkych studentskych mesteciek, intrakov a ubytovni :)) necakate dlho, pride cca kazdu 1-2minuty v pracovny den a kazde 3-4minuty cez vikend; je rychle, bezpecne (vsade stoja ludia plateni ako SBSkari, ktori od vas odozenu vsetkych co pytaju peniaze s odovodnenim "nevidis ze je to student"? :) a co ma fakt prekvapilo - bez vodica.!! nic, len dva vagony, takze mozete sediet uplne vpredu a pozerat sa ako sa vam cesta miha pred ocami.. len by ma teda zaujimalo ako to teda funguje..?
je tiez velmi dobre zabezpecene pre pripad zufalych erazmakov, ktori by sa rozhodli skocit pod iduce metro, pretoze dvere na nastupiste sa otvoria az v momente ked metro zastavi.. takze holt depkovat sa tu neda :))

N - ako Nadia :)) velmi mila zlata osobka, ktora vybavuje vsetko pre nas erazmakov aj neerazmakov; vzdy mila, usmiata, ochotna, pracuje sice do piatej ale kludne nam do siestej dvadsiatyraz vysvetluje ako si zostavit rozvrh :)) minule nam tiez povedala ze keby sme mali hociaky problem, rada nas uvidi a kazdemu nam poslala mail o tom, ze ako studenti mame pravo na statnu dotaciu ubytka, takze mame prist za nou a ona s nami rada vypise vsetky formulare :)) neskutocna osobka.. :))
tiez nam porozpravala o vsetkych studentskych restikach, kde sa oplati a kde radsej neist a odporucila nam ist sa najest aspon raz do restiky pre vyucujucich - lebo je to tiez studentska restika, len studenti tam nezvyknu chodit lebo vedia.. ale ved my sme predsa erazmaci tak co :)) pojdeme aspon omrknut ksichty vyucujucich aby sme vedeli ktore predmety si zapisat a ktorym sa radsej vyhnut :P

O - ako orientacia :)) pre mna spanielska dedina.. teda, ako zhodnotila Paula, keby nechodila po meste so mnou tak mi vola kazdu chcilu ze sa stratila :)) no ale skola, to je nieco neskutocne.. ma neviemkolko budov, minimalne 50 a orientacia nulova.. prechadzate z jednej do druhej a netusite ako a preco a ci najdete to co hladate.. hladate Katedru historie, sledujete papiere historia dolava, historia za rohom, hostoria na mensej chodbe vlavo ked zidete po schodoch.. az pridete k filozofii..-
ked som sa pytala ci budeme mat aj nejake informacne stretnutie o tom, ako sa orientovat na univerzite, bolo mi povedane ze nie, pretoze - citujem - "to bohuzial nevie nikto".. podstatou toho bludiska budov je, ze existuju len dva hlavne vchody.. dalsich milion sice najdete, ale to potom vyjdete na opacnej strane pri hlavnej ceste alebo v kocke medzi styrmi stenami budov, takze lepsie je najst hlavny vchod.. lenze ako.? len taka budova A, kde mam vacsinu prednasok a seminarov ma minimalne 3 hlavne casti - A2, A3 a A4 a dalsich aspon 20podcasti.. vychod A 24 je nahodou kusok od vchodu do budovy B1, lenze z opacnej casti.. teda B1 susedi z jednej strany s A 24 a z druhej s A2.. tak ked sme prvy den isli do skoly a vliezli do vchodu A2, presli celu budovu a nenasli miestnost A2.303, spytali sme sa vratnika (ktory tiez nevie vsetko - napr. ked som sa ho pytala kde je budova F, spytal sa ma s rovnakym prekvapenim ze taka tu je? tak to ju asi dorabali teraz cez zimu.. :) miestnost A2.303 sa samozrejme nachadza na 2.poschodi ked vojdete vchodom A3..- ak vojdete vchodom A2, jednoducho ju nenajdete..-
zaujimavostou je, ze kazda budova ma svoje poschodia, ktore vsak nie su znacene ako 1., 2. atd, ale ako "uroven metro", "uroven forum + 1" alebo napriklad "uroven -1", pricom vychod do garazi najdete aj na najvyssej urovni..
z kazdej urovne vedie vacsinou 6roznych schodist hore a 6dolu.. lenze tu je ten problem - ze ak schadzate schodistom, musite vediet akym.. lebo jednym schadzate o jedno poschodie, inym o pol poschodia a kedze kazda budova ma ine urovne, velmi lahko sa stratite.. mne sa to podarilo dva razy v jeden den, poviem vam, je to na nervy..- najma ked sa stratite o piatej vecer, ked je skola ludoprazdna a stretnete len rovnako bludiacich ludi..
dalsim problemom su dvere - schodiska, ucebne, katedry - vsetko je na inej urovni a v inej casti budovy, ale vsetko je za dverami.. a ak vyjdete jednymi dverami, su tam dalsie a dalsie a po piatich minutach uz neviete ktorymi ste este nepresli..
no a najlepsie na koniec - ked som hladala Sekretariat katedry jazykov, netusim ako som sa dostala k politickym vedam, ale bolo tam znacenie mojej katedry :)) a tak cela stastna utekam k cielu, az som nasla Sekretariat katedry jazykov, ale pre magisterske studium.. tak som teda zaklopala a pytam sa "neviete prosim ako sa dostanem na sekretariat bakalarov?" a velmi mila teta mi povedala ze "prepacte, ale ja fakt netusim.. oni sa cez leto stahovali, pravdepodobne na inu uroven; vyskusajte.."
no co uz, skusala som, nasla som.. zbezne tam trafim, len moj jediny orientacny bod je diera v stene s napisom "pouzite prosim ine schodisko", ktoru tak o tyzden-dva zamuruju.. takze schodisko bude ustit do steny namiesto do vychodu a ja nebudem mat ako prejst k tomu schodisku co poznam.. tak potom uz fakt neviem.. no a ako sa budem z hodiny na hodinu premiestnovat ked mam mozno par sekund na premiestnenie, to tiez netusim.. kazdopadne nevzdavam sa ;)) a kurzy po 17ej hodine vecer si nezapisujem :P

S - ako sport :)) francuzi sportuju a ked sa vas spytaju "akemu sportu sa venujete", jednoducho nevysvetlite ze nijakemu, lebo kazdy predsa sportuje..
nenormalnu orientaciu teda vyvazuje siroka ponuka sportov - od Aikida, cez francuzsky a americky box, potapanie, golf, vzpieranie, atletiku ci zensky futbal napriklad aj take co si zapisem ja ak to pojde - cirkusove umenie, yoga, kurz argentinskeho tanga, klasicke tance ci strelba z luku :))

V - ako nasa (zatial jedina) vyucujuca :)) myslim ze kurzy mam rada hlavne kvoli nej, lebo inak su dost unavne.. vola sa Marie-Pascal HAMEZ a vytvara nam dobre meno :)) napriklad ked prideme do kniznice a typek nam oznami ze "budem hovorit pomalsie, ak nerozumiete, kludne sa pytajte" a osoba, ktora nas tam priviedla povie ze "v pohode, oni su u Marie-Pascal" tak kazdy pochopi ze nie sme retardi ani hlupaci, ale studenti :)) ale aj tak sa pytame.. lebo ved chceme byt informovani :)) napriklad ze preco potrebujem dospelu osobu s kartickou univerzity aby som si vyzdvihla heslo ku svojej karticke.. lenze to obycajne ani oni nevedia vysvetlit :P :))

- - -

pre dnes vsetko, majte sa pekne a myslite na mna ked budem v pondelok behom bludit po chodbach skoly a nadavat na to, kto tie budovy planoval :)) ako mi povedala Paula (inak ma uzasne priezvisko, vola sa TIUTIU :))) ze "MUJLTA BAFTA" (vela stastia :)).. a ja jej ze "Tebe tiez, zlata moja, od pondelka studujeme kazda na inych katedrach v inych budovach.. ak sa stretneme, znamena to ze sme obe stratene" :))

- - -

ps. dufam ze ocenite moju poldennu snahu; nakolko clanok je dooost dlhy, odmietam to citat este raz len preto aby som opravila chyby.. takze prepacte a citajte :))