..myslienky a zamyslenia..

Sunday, June 9, 2013

cesta do pekla ;-)

vikendove plany sa nam uplne zmenili kvoli tomu, ze clovek - ako konkretne ja - si v Norsku nemoze kupit listok na vlak. vec sa ma takto:
- cez net si listok kupit nemozem, pretoze system nepozna ani jednu z mojich kreditiek.. cudne
- nikde nablizku nie je zeleznicna stanica, kde sa da kupit listok (ano, som v riti palovej a paci sa mi tu :D Evenstad, Elverum, Rena, Koppang nemaju automaty na kupu listkov.. najblizsie Hamar (100km) alebo Lillehammer (80km)..

Vigdis teda prisla s napadom, ze mi listok kupi a ja jej dam peniaze.. ake brilantne! :) ideme na net, bookneme listok, zadame detaily jej karty.. a system vyhodi ze "zadajte svoje bank ID" (??) Vigdis sa plesne po cele, ze jaj, tak toto je vo veci.. v skratke - pretoze Nori su ferovi paranoidni poctivci, ktori sa obavaju toho, ze by nebodaj vasu platobnu kartu mohol niekto ukradnut alebo zneuzit, pridelia vam ako osobe k platobnej karte aj "bank ID", co je nejaka nezmyselna dlha splet cisel, ktoru zadate ako heslo ked platite kartou cez net. kedze ako cudzinec toto cislo nemam, nemozem si kupit listok na vlak. bodka :)

(takze, ak mi niekto ukradne kartu, musim mu povedat, ze musi cestovat letecky alebo busom alebo lodou, tam ziadne ID netreba ;) :P

no, nasla sa prva absurdnost :) vtipne bolo, ze Vigdis svoje bank ID pouziva okrem zeleznic este na vyplnanie danoveho priznania (je to tiez cislo, podla ktoreho vas identifikuju ako platcu dani v ich funkcnom a prepojenom systeme dani, odvodov a prijmov), takze ho ma samozrejme niekde v praci.. nase vikendove plany sa teda zmenili, isli sme 80km do najblizsieho mesta, stareho znameho Lillehammeru. ciel bol uzit si den + kupit listok na vlak v automate :))

isli sme lesnou cestou, ktora je otvorena len cez leto (aktualne od minuleho tyzdna), presli sme chatarskou osadou Sjusjoen, cestu nam skrizil los cislo 2 (teda, dalsia losica, lebo parohy nemala :) stala pol metra od jeepu, prezvachovala piniovy stromcek a nechystala sa ani unhut z cesty.. tak sme na nu len tak pozerali a smiali sa aky je to vtipny zver :) ma to obrovske oci, dlhe usi a je to ozaj obrovske, vacsie ako jelen. strihalo to usami a my sme sa isli pocikat od smiechu :D ked sa to furt nechystalo pohnut, hovorim Vigdis ze idem to pohladkat, uvidime co to spravi.. no a skocilo to do krikov ked som zabuchla dvere jeepu ;) takze hlavna zasada - ak na norskom safari stretnete losa, nezatvarajte dvere =)
Vigdis hovori ze som lucky girl a so svojim stastim uvidim aj polarnu ziaru (co je cez leto nemozne, lebo uz teraz su biele noci a naozajstna tma nebude do dalsieho slnovratu). ja jej zase hovorim, ze ten treti tyzden uz chcem vidiet losa aj s parohami a musi pockat az zozoomujem a zapnem blesk :) hovori ze som narocna ale ze mi dakuje ze som priniesla krasne slnecne leto :-)

dorazili sme do Lillehammeru, zeleznicna stanica, deja vu :D idem si teda kupit listok z automatu a ono sa to neda!! da sa kupit akykolvek listok, ale system neponuka ten, co som si vybrala ja - s 3hod pauzou v Roros a 5hodinovou v Trondheime.. infocentrum vie poradit len ohladom listkov na bus a teta v stanku s hotdogmi nam radi zavolat zakaznicke centrum.. Vigdis vola, trva to strasne dlho, ale teta na telefone nasla konecne moj listok. vrchol vsetkeho je, ze jej cez telefon musim nadiktovat v anglictine vsetky detaily mojej karty (co je absurdne, lebo sa pri tom vobec necitim istejsie, ako keby som si kupovala listok cez net) a za svoje sluzby si prirata poplatok 50NOK (cca 7€). hlava mi to neberie, asi zase napisem na NSB :P a rovno aj do diskusie na couchsurfing, kde sa cudzinci dohaduju o tom, preco si nikto nemoze kupit listok na vlak.. zeleznice holt nefunguju vsade rovnako :P

Vigdis cela nastvana a vystavena hovori ze to ideme oslavit, sadame si teda do restiky a pri kave a croissantoch jej hovorim prihody so slovenskymi zeleznicami.. zvoni telefon, vola zakaznicke centrum =) tetula nam zabudla povedat, ze zaplavy juznejsie uz su sice pod kontrolou, ale teraz je nejaky problem na kusku cesty od Trondheimu na sever, takze v Trondheime 20minut pred polnocou ma bude cakat autobusova nahrada za vlak. uz nevieme ci sa mame smiat alebo plakat, mam pocit ze Vigdis si vezme tyzden dovolenky aby ma aspon do Bodo dopravila sama :D pyta si papier a pero a pise mi na listok nejake info.. a uz sa rehoceme ako tavy na celu restiku a slzy nam tecu :D :D :D ze mam nasadnut na bus Trondheim-HELL, ktory pojde asi 20minut, takze ak vsetko pojde hladko, buduci vikend presne o polnoci budem v PEKLE :-D tetula mi vhodne vybrala aj cislo sedadla vo vlaku, caka ma cislo 13 :-) to uz sa tesim na tu cestu.. bude to husty vikend, Evenstad->Roros->Trondheim->Bodo->Moskenes->Ramberg, via HELL :-)

zatial zijem v pritomnosti, este si uzivam nocne pokecy s Vigdis, cas sa nam zacina nejako rychlo kratit a Vigdis do mna este musi nahustit tolko tradicnych jedal, historiek, rad, rozpravok a vsetkeho ineho, ze aj rok by nam bol malo :) a ano, bude mi chybat.. aj ja jej. co znamena, ze tento usek cesty nebol zbytocny :-) ludi na spravnej vlne nestreta ani cestovatel kazdy den ;-)