..myslienky a zamyslenia..

Thursday, July 11, 2013

Holmen Husky, woohoo! :)

tak, a som tu :) ciel mojej cesty dosiahnuty, som pri psiskach v Alte :))
-> v Alte = par kilometrov od 'mesta'
-> pri psiskach = 74 huskieov, 12 husky steniatok + premenlive pocty psov a maciek v catdog hoteli (pri prichode to bolo 21 psov + 8 maciek, odvtedy neratam zmeny)

ano, viem do coho som isla a aj po dvoch dnoch zatial mozem povedat - paci sa mi to :-)
107 psov nie je malo, 8 maciek ok. aj ked to vyzera ako desive cislo, fakt je to v pohode (najskor asi preto, ze na nich nie som sama, sme tu zatial styria a nie je 'sezona' - cez leto je klud :-) neviem ci to nazvat pracou alebo dovolenkou, pretoze - ano, na konci dna sme vsetci unaveni, ale nikto nema pocit, ze pracoval.. a dovolenka to tiez nebude, lebo ist na vychadzku s jednym psom a vziat ich 6 je rozdiel.

po prvych dvoch helpX skusenostiach som sa velmi tesila na tretiu.. ocakavania som nemala ziadne a predosle skusenosti viac nez dobre. zatial to vyzera, ze aj ked Holmen Husky su na workaway uplni novacikovia a nemaju zatial ziadne referencie, pochopili koncept takejto 'vymeny' :) praca 5-6 hodin denne, den az dva volna.. tusim to sedi, aj ked vyzera to inak nez na predoslych miestach.

narychlo psiska v kocke:

UBYTKO
byvam v poschodovom drevenom domceku, na nase pomery sa to vola asi zrub :) ale je to postavene z drevenych lat. ma to podkrovie. chata? neviem.. novy krasny dreveny domcek. v domceku je o.i. kuchyna, kupelna a dve izby - Emil ma jednu, ja druhu. izby su podkrovne. zatial som si hlavu netresla ;)

STRAVA
helpX je vymena za ubytko a stravu. prvy helpex bol o tom, ze som si napisala na papier co chcem a docupitalo to do chaldnicky, pripadne sa z toho pocas mojej nepritomnosti vykuzlila tepla vecera :) druhy helpex bol iny, stravovala som sa v restike kde som robila, pripadne som si kupila co som chcela ked som isla na nakup s kreditkou kaviarne a pinkodom napisanom na papieri :) tu je princip iny - dostanem cash a idem si kupit co chcem, varim a stravujem sa ako chcem. zatial sme boli nakupovat raz (hned prvy den :), dostala som 1000NOK na nakup pre moju osobu a odviezol ma Emil. Emil ostava este mesiac, takze mi bude robit sofera. financna dohoda znie 2500NOK/osoba/mesiac, co je asi 340eur. v pripade potreby alebo specialnych stravovacich navykov mozem dostat viac, vsetko je o dohode, ale myslim ze z toho vyzijem. Emil si plati stravu sam, lebo je regulerny zamestnanec co dostava plat, tak sme sa dohodli, ze ked uz spolu zijeme a vozime sa, tak spolu aj nakupujeme a vsetko dame napoly. dohoda je to fajn, predstavy o jedle mame asi rovnake (vela cokolady a minimum varenia) a aspon sa nemusime hadat o tom, co kto komu zozral z chladnicky :-)

LUDIA
ludia sa javia byt fajn, ale zatial ich velmi nepoznam.

Eric je majitel, dvakrat rozvedeny, ma sikme oci a vyzera ako laponec. laponcov nema rad, lebo aj ked vedia norsky, rozpravaju svojim jazykom a on im nerozumie :) hned v prvy den ma zobral do obchodu, kupil mi 'pracovne nepremokave nohavice', ktore mi v obchode aj skratili a dal mi nepremokavu bundu s logom. zatial neprsalo, ale je fajn mat normalne oblecenie extra a chlpate extra :D kazdy den sa ma pyta ci mi nieco nechyba a uz mi ponukol kontrakt na 12mesiacov a samozrejme plat. problem je, ze praca = spoly praca so psami (to by bolo ok), 1/4 praca s turistami, ktori sem chodia kvoli psom, polarnej ziare, zaprahom, pobytu v laponskych stanoch atd.. + 1/4 je varenie a pecenie pre turistov.. stale menu skladajuce sa z 5ich druhov jedal, o.i. sobie steaky, pecene ryby a velrybie maso. Eric cely jeden vecer venoval prehovaraniu a vymenovavaniu pozitiv a ja viem, ze 3/4 prace by ma bavilo.. len to varenie.. aj ked jedlo pride vycistene a naporcovane z cateringovej sluzby, neviem ci sa citim na to prepiect zo 200 sobich steakov ked budem mat zly den.. zatial som ponuku odmietla a povedala som mu ze cakam na ponuku bez varenia :) povedal ze uvidime.. kazdopadne na zimu potrebuje asi 20 full-time zamestnanych ludi a ma zatial dohodnutych troch. drina to bude poriadna, lebo turisticka aj zaprahova sezona je len v zime, ale za tu skusenost by to stalo..

Mia je Svedka, ale tiez ma trochu sikme oci. ma 26 rokov a robi tu uz 6 rokov. psy aj macky ma rada a povodne sem prisla len na prazdniny, ale uz neodisla :)) je to clovek na spravnom mieste a je z nej citit ze ju praca stale bavi :)

Emil je Dan s holandskymi korenmi a rodicmi, 21 rokov. na svoj vek velmi vyzrety. vyrastol na farme s 800 kravami, po strednej skole kupil letenku a precestoval Australiu, potom zacal helpexovat a skoncil tu.. od januara tu pracuje full-time a ostava len do augusta, pretoze si povedal ze je nacase vystudovat.. psy mu budu velmi chybat, ale vie, ze studium je teraz prvorade a zivot ma pred sebou. je to pohodovy chalan a rata sa mi na nom, ze mi upratal izbu a uvaril veceru :) tiez ma 1000 bodov za to, ze vzdy ked k nam pride pozriet vlciacka Mira, pohladka ju a da jej masovu gulku aj ked vie ze to ma majitelom zakazane :))

ini ludia, ktori sem chodia, su majitelia psov a maciek v hoteli, pripadne chovatelia, co chodia kupovat granule. vsetci su normalni a hovoria po anglicky bez najmensich problemov.

PSI / PSY :)
psy sa delia na 'nase' psy a psy cudzich ludi. nase psy sa dalej delia na nase psy ktore su vonku a psy ktore su vsade ;) 74 nasich huskieov je vonku, kazdy ma svoj domcek (budu) a je uviazany na retazi tak, aby mohol behat dokola (teritorialne znackovacky), vyliezt na budu (pretoze je to pre nich typicke, ze ak chcu dat najavo ze su vacsi alebo dolezitejsi, najdu si vyvysene miesto a pozeraju na vas zvrchu :)) a hrat sa s jednym dalsim psom (sestrou, bratom alebo psom, s ktorym sa dobre znasa).

zo 74 psov je asi len 20 najlepsich pouzitelnych na zaprahy, zbytok si na seba zaraba vdaka turistom, pretoze uzivit takuto svorku asi nestoji par korun.. (hlavne ked sa zivia najma cerstvymi lososovymi steakami, vynimocne kravskymi)

kazdy husky ma svoje meno+rok narodenia napisane na bude a zatial si pamatam len zopar svojich oblubencov ;) snehobiela Zambia si vzdy lahne na chrbat ked idem okolo, takze sa jednoducho musim zastavit a pohladkat ju.. Salt & Pepper su surodenci, Salt je snehobiely vystavny pes, s ktorym sa fotia vsetci turisti a jeho brat Pepper je uplny opozit - vyzera ako hladny sivocierny vlk mixnuty s hyenou a turisti sa od neho drzia dalej, lebo vyzera nebezpecne a ma zvlastny pohlad.. inak je to skvely pes a je vdacny za kazdy pohlad a slovo :) este si pamatam Farris, sibnute mlada, ktore mi roztalo peru ked som ho chcela pohladkat.. skace ako besny a tesi sa ako stena :)) Farris je znacka perlivej mineralky a myslim ze mu to meno sedi :) co sa tyka mien, tak hlavna zasada je davat huskyom z rovnakeho vrhu pribuzne mena - tak budete vzdy vediet, ze su to surodenci a nepokrizite ich navzajom. Farrisovi surodenci sa volaju Pepsi, Coke, Solo (norska odroda Fanty) a Sprite :)) Mira nie je husky, ale stara majitelova vlciacka. Moze ist kamkolvek chce a vacsinou sa mota okolo nas alebo lezi na gauci v hoteli :)

steniatka su extra kapitola.. mame ich 12, narodili sa koncom maja a zatial 'byvaju' spolu :) 3 vrhy, 8 mien, 4 bez mena. jeden vrh sa vola Stadoil, Shell, Esso a druhy One, Two, Three :) z tretieho vrhu mame zatial Plus a Minus, ostatni este cakaju co im vymyslime.. :) steniatka su krasne a zlate a nununu a ked si chceme zlepsit den, vypustime ich na travnik a krmime granulami :) inak sa musia zacat socializovat, tak ich bravame na prechadzky s ostatnymi psami, motaju sa nam pod nohami a stale padaju na hubu, lebo este nevedia zosynchronizovat nohy a vacsina dospelych psov a malych havkacovych plemien je z nich poriadne nervozna :) na prechadzky so steniatkami si vzdy bravam Miru, lebo ta je trpezliva a pomaha mi s nimi (usmernuje ich kade maju ist a kde sa nemaju motat), pripadne inych psov-seniorov ak je Mira unavena :)

hotelovi psi maju svoje klietky a vybehy, inak ma kazdy zapis v databaze a papier pri klietke - meno, znasanlivost so psami na stupnici od 1 do 5, plemeno, majitel+kontakt nanho, specialne stravovacie navyky a lieky, atd.. spoznavame ich postupne a ked ich spozname, obycajne odchadzaju. zatial vacsinou robim s nimi, tak si ich pamatam viac ako huskieov ;) Mixi, dobermanka, ktora u nas ostane cely rok, pretoze jej majitelke vyhorela farma a podmienkou pre stavbu novej je ziadni psi na stavbe v case pritomnosti robotnikov a tesarov.. je tu teda nedobrovolne, ale je velmi zlata a priatelska. nikdy som si nemyslela ze doberman moze byt taky mazel a kludas :) Gerd, stary vlciak s neistym pohladom; zatial nevieme co od neho cakat a ma svoju vlastnu hlavu, takze ho nasilu musime trepat do vybehu a spat; teda, ostatni musia, mna ma z neznameho dovodu rad a ked sa znizim na jeho uroven, vzdy pride aspon onuchat ;) hladkanie nemusi, ale spolocnost ma rad. Ivan je dost vysoky a chudy husky, ked sa oprie a klietku, je vyssi ako ja :) ma zvlastny charakter, tesim sa az si prenho pride majitel, aby som zistila, ci psy naozaj preberaju charakter svojich majitelov :) Welly je vyskerena samojedka, ktora prisla na to, ze ak bude vo vybehu stekat, budeme s nou chodit na vychadzky kazdy den ;) je to panicka, ani neviete ze ju mate ked ju beriete na vychadzku :)) mam vela dalsich oblubencov, cavalier king charles spaniela lebo mi pripomina Cokiho, setterov, lebo su priatelski a hlucni ako Magda, maleho bradaca, ktory chrci ako prasiatko ked s nim idete na vychadzku, panka foxteriera, vykastrovaneho miesanca Maxa a inych..

MACKY
maciek mame zatial 8, ich pocet sa nemeni co som tu. starostlivost o ne nezahrna vencenie, ale hranie sa s nimi a hladkanie ked mame cas a chut :)) macky su svojske, chlpate aj nechlpate a vsetky su vymyselne :))

PRACA
praca je zabava :) zatial som tu len dva dni, rutina vyzera nasledovne:
budik na 7:45, zaciname o 8ej. pustime vsetkych hotelovych psov do vybehu, povysavame im 'hotelove izby', pripadne vymenime deky, prebehneme cely areal mopom a pustime dovnutra tych, co nechcu ostat vonku. vsetkym dame cerstvu vodu a pozberame misky od jedla. kukneme do pocitaca ci nejaki psi v konkretny den prichadzaju alebo odchadzaju aby sme vedeli ci mame byt nablizku a kedy ('otvorene' mame 9-11 a 15-17 hod) a to je vsetko. trva to cele hodinu az dve, potom mame volno a ideme sa naranajkovat :) cas nemame limitovany, obycajne hodinka. po ranajkach sa vsetci stretame u majitela v kuchyni alebo na terase, dame si caj a kafe spolu a preberieme co je na plane pocas dna.
Emil sa vacsinou stara o huskieov, stavia a opravuje im budy a organizuje tesarov, ktori stavaju nove lavvo stany na sezonu. Mia robi papierovacky alebo pomaha s malovanim vonku, pripadne travi cas so mnou :) ja zatial robim to iste - vyberiem si hoteloveho psa, ktoreho vezmem na vychadzku, pripadne ich mozem zobrat viacero naraz alebo s nimi vezmem steniatka na socializaciu. so psami chodim na vychadzky do lesa, prechadzame sa popri rieke a ked sa nam nechce prechadzat, tak sedime niekde pod stromom a tesime sa z pekneho dna :) obycajne stiham 2-3 cca hodinove prechadzky, naraz viem zobrat 1-6 psov. nie kazdy pes stiha ist von kazdy den, ale snazim sa byt ferova a vystriedat ich ;) ked ma uz nebavi prechadzat sa, spravim si obednajsiu pauzu. zase nelimitovana, obycajne hodinka az dve. s Emilom si bravame pauzu naraz tak cez obed kecame v kuchyni, obyvacke alebo na terase :) o psoch vie velmi vela, mam sa co ucit.
po obede idem do hotela, nakrmim vsetkych psov a kuknem macky a 'padla', mam volno :) okrem toho je este sucastou prace prestriedat psov vo vybehoch - ak maju dvaja psy rovnaky vybeh, ale neznesu sa, treba im striedavo otvarat a zatvarat dvere, aby sa na vzduch dostali vsetci; tiez mozem viacero psov, ktori sa navzajom znesu vypustit na ohradenu luku, kde sa spolu nahanaju a hraju.. pripadne ich prestriedam s inymi psami :) potom su psy co radi aportuju, s nimi sa hram extra vo vybehu.
po praci mame volno, ideme obycajne s Emilom stvorit pre nas nejaku veceru.. kuchyna je mala, takze dohoda znie - kazdy vecer robi veceru jeden z nas. je jedno, ci to budu chleby alebo varena strava, hlavne je aby sme sa okolo linky nemotali obaja. kto vari neumyva riad a naopak :) po veceri by sme mali mat cas sediet za kompom, pozerat telku atd.. ale zatial sme nestihali :) vcera sme boli vecer v kine aj s Ericom, Miou a Ericovou dcerou; dnes nas Eric pozval na barbecue, tak sme mali viacero druhov masa bez varenia, hrali sme spolocenske hry a socializovali sa :)
okolo 10ej vecer este s Emilom nabehneme na 5 minut do hotela, on spravi rychlo dennu uzavierku pokladne, ja zatial prestriedam psov vo vybehoch a pripravim na spanok. aj ked nemame pocit ze pracujeme, vecer sme aj tak vsetci unaveni, asi starneme :D

ps. psy nestekaju, a ked zacnu, tak ich ukludnime. huskieovia po veceroch synchronizovane zavyjaju :) majitel je z toho na nervy, pre nas s Emilom je to ako uspavanka :-)) tak dobru noc, viac nabuduce :-)
Welly

Mira

puppies :)