..myslienky a zamyslenia..

Thursday, June 19, 2008

leto v Holandsku : )

"hoi" - kedze H sa necita, je to "[oi]" (=ahoj : )

..kedze je pre mna mmnt. dost zlozite pisat kazdemu osobitne (6dnovy pracovny tyzden, malokedy koncime pred polnocou, vstavam o piatej rano), rozhodla som sa veci hadzat na blog (Mariannick, dakujem za napad ; ) : )

takze tu mozete citat ako sa mam, co nove atd.. : )
myslim ze v prijatelnej forme (ak to vobec nejaku formu ma:P
samozrejme ze chcem vediet aj o vas vsetkych, takze pista postrehy na svoje blogy, ak nijake nemate, vytvorte si ich, nic to nestoji a zostaneme "in touch" ; ) prip. poslite mail, list, sms... hocico : )

aby sme boli komplet, uvadzam svoju terajsiu adresu (ked sa zmeni - nakolko by som sa mala stahovat - dam vediet sem ; )
kazdopadne uz poslane listy my sefino da, s tym problem nebude.. : ) : ) : )

takze adresa:::
Kantershof 13, 11 04 GA NI, Amsterdam Z.O. (=Zuid-Oost, teda Juhovychod - keby ste chceli chceknut mapu : )
+ holandske cislo (cca do septembra) na mobil:::
+31 (alebo 0031) 68 174 50 20

znovu a zase sa ospravedlnujem za nepouzivanie diakritiky - ak to niekomu prekaza - je to pre mna jednoduchsie a aj keby som ju niekedy rada pouzila, bohuzial tu neni MS Word, takze Vlozit-symbol nefunguje.. a inej cesty niet (alebo lepsie povedane, neviem ako : )

- - -
este jedna happy new - prave som sa dostala na ais - v internetke na kraiennest, kedze som tu castejsie ako v posteli, mi povolili povolit pop-up okna, takze:::
uspesne mam skonceny semester.!!!
neuverite, ale uz 4.na rovnakej skole.! :P : )
+ akreditovali nam magisterske (za 30litrov za semester : (
tymto zdravim rodicov a dufam ze ma podporia.. (3
- - -

ok, takze k veci..
nejaku predstavu o tom, ako mi je tu dobre uz mate, maily som priebezne posielala.. : )
takze pisem v 2.osobe singularu, aby sa vam lahsie citalo ; ) : )

rastu (inak vola sa George a je z Ghany) som nestretla odvtedy, co mi varil veceru; nestihla som ho ani opit slivovicou, nebolo kedy, takze guida Amsterdamom mi zatial nikto nerobil..
kedze makam aj tento vikend, asi sa uvidime neskor..
kazdopadne uz som si kupila nejake knihy o Afrike, Darfure a Nelsonovi Mandelovi, takze ked bude cas, zacnem citat aby sme mohli viest dlhe rozhovory o svetovej politike, OSN a vojnach v Afrike (beriem to ako pripravu na bakalarky + pomoze mi to pri zaverecnej praci ; )
tymto apelujem na vsetkych, ktori maju nejake knihy o vojnach v Afrike po r. 1990, nech mi ich pozicaju aspon na tyzden.. precitam, prefotim a vratim, 100%.. len je strasne tazke sa po nieco take dostat..

dakujem : )

takze k veci:::

Holandsko je krasne. a uplne ine nez zbytok Europy; I mean.. treba skusit a zazit : )
holandanky su emancipovane zienky, az natolko, ze zabudli ze su zenami..
a tak to tu vyzera ako to vyzera - zeny su ako chlapi a chlapi ako zeny.. vsetko uplne naopak : )
pripadne su tu gayovia a lesbicky, ale aj ti riesia ze kto je muzska a kto zenska polovica.. : )
(tymto zdravim moju muzsku polovicku, ktora je castokrat zaroven "neznejsou" polovickou nasho "relation" : )

pocasie neviem ako v Holandsku celkovo, ale v Texeli dazdivo-veterno-slnecne (tz ze sa meni s presnostou kazdych 10minut a treba mat aj sortky aj vetrovku a gumaky zaroven : )
no a v Amsterdame rovnake - nikdy neviem ako bude a v predpovedi pocasia len povedia, ze bude svietit slnko, prsat a sem-tam zafuka silnejsi vetrik.. : )

rovnako sa meni aj vsetko naokolo - okrem ludi, ktori su uz 10dni v kuse strasne priatelski (mozno sa to meni 11.den, neviem - kazdopadne dam vediet : )
meni sa aj moja praca, a to doslova zo dna na den, resp. este castejsie - prave som sa dozvedela, ze zajtra namiesto 5:05 vstavam 13:00 (co je sice super, lebo sa vyspim, na druhej strane to znamena ze namiesto o 7ej vecer neskoncim pred polnocou) a v sobotu nemam volno, ale zacinam o 11ej (tz 9:20 z domu, 9:33 nastupujem do metra, 9:45 prichod Amstel station, 10:00 ma niketo vezme z Amstel station do Zeistu - pricho 10:45, 15min na prezlecenie do pracovneho+nejake to kafee a 11:00 pracujem.. : )
ked skoncim pred polnocou budem rada, kazdopadne to znamena ze nedelu prespim a vikend je fuc.. ale zatial mi to takto vyhovuje, takze neni problem; )

praca ma bavi, nie je to nic zlozite, vela sa naucim a mame kopec srandy : ) : ) : )
zatial som pracovala vo Figi (po+ut+st) - to je taka restika s prezentacnymi a inymi miestnostami v mestecku Zeist (snobske, ale krasne upravene minimestecko cca 30km od Amstru) + dnes v Slote (tiez v Zeiste, rovnaky majitel ako vo Figi) - to je taky "zamocek", kde je vsetko zariadene v honosnom, trochu snobskom, starozitnom a neviem este akom style..
no a buduci tyzden asi uz zacnem aj v grandhoteli Krasnopolski - najsnobskejsi hotel na Damsquare v Amsterdame.. vsetci ma desia, tak neviem co mam cakat..- : (
Slot je ok, ale viac srandy sme mali vo Figi, lebo tu uz sa "pozname" a vieme, ze sme na rovnakej vlne.. : )

pracujem s ludmi zo vsetkych koncin sveta (Sicilia, Afganistan, Holandsko, Maroko, Senegal, Francuzsko,...)
a uz tyzden sa ucim len mena : ) nie ze by som bola taka zabudliva, ale pamatat si mena ako Eniz, Gchana, Isaf, Vilneviemco, Mughtab a podobne da zabrat.. : )
nastastie sme sa ale "nasli", takze mame rovnaky zmysel pre humor a dobre sa bavime takze je radost chodit do prace : ) : ) : )
najlepsie sme sa bavili po jednej velkej party, kedy sme makali vsetci asi 12hod a posledne co sme mali spravit bolo sfuknut vsetky horaky, ktore udrziavaju jedlo horuce (take nejake plechove nadobky s benzinom) a ist domov; a tak sme sa traja podujali ze sa na to dame - ja, Joseph a Vilneviemco : )
..po desiatich minutach fucania na jeden plechovy kahanec sme uz boli vsetci traja uplne mrtvi a ohen stale veselo horel.. : )
si vies predstavit kolko srandy sme si uzili nez sme takych horakov sfukli tolko, ze zaplnili 200l kontajner :D :D :D

anglictina.. je sice univerzalnym jazykom, ale aj tak sa vacsinou komunikuje v holandstine, takze haluz : )
zhrnula by som to asi tak, ze pozname viacero druhov dorozumievacich prostriedkov - medzi tie hlavne patri jazyk, gestikulacia, smajlici; dalsimi moze byt opisny sposob v hociakom jazyku (nieco ako "my sme dvaja remeselnici :D no a ked nepomoze nic z horeuvedenych, nastupuju dodatocne dorozumievacie prostriedky, medzi ktore patria napr. citoslovcia ako "taka-taka", "dam-dam", "ks-ks" a ine.. :D
takze srandy kopec.. : )

kazdopadne v ramci toho, preco tu som ma moj sicilsky kolega uci zaklady holandstiny, takze niektore veci uz zvladam (okrem zakladnych slov, bez ktorych by som tazko prezila - ako dakujem, prosim, nie, vychod - v holandstine nemaju exity, ale "uity a ingangy", atd)
uz zvladam napr. lahsiu komunikaciu s hostami ktori prichadzaju na caj, kavu, atd..
zakladom je otazka "wilt u een koffi of tee" (citaj ako pisem : ) - ci si da dotycny kavu alebo caj;
tato formula by mala byt sprevadzana obligatnym "mefrau/meneer" (lady/dzentlmen), ale nakolko uz som sa samozrejme parkrat sekla pri urcovani pohlavia nasich hosti, radsej to vynechavam.. :D :D :D
+ nasimi hostami su aj homosexualne pary, ktore si davaju zalezat na tom, kto z nich je dama a kto pan, no a to sa neda zistit pohladom ani nijako inak : ) : ) : )
rozumiem ked sa pytaju kde su toalety, kde najdu mlieko do kavy a cukor, atd..
ale ked zacnu rozpravat nejake historky alebo mlet o pocasi, radsej vcas switchnem do anglictiny, prip. francuzstiny, ktorej minimlane polovica holandanov - nastastie - rozumie : )

inak holandstina je strasne chrachlova rec (zdravim maju a jej slups-chrups : ) : ) : )
toto je nieco podobne, ale v obmene "chrups-brubs-frups-chr-chr-chrrrr" :D
(nieco ako ked nemozes nastartovat trabant a motor Ti len prska namiesto aby slapal : )
da sa sice rozumiet (ak mas ake-take zaklady nemciny, anglictiny, francuzstiny a internacionalciny), ale skor pisanemu ako hovorenemu slovu.. : )

vztahy v praci super, s kolagami aj manazaermi aj v podstate vsetkymi - az na to, ze si tradicne moc nerozumiem s holkami (je ich 7, 1 je super, zbytok o nicom - ani sa neusmeju, len makaju, frflu, stresuju, chodia na wecko a nevedia co je sranda.. : )
nastastie chlapi su v prevahe, je nas (uz ma premenovali na "chrisa" namiesto christiny : ) cca 30-40 len v kuchyni a naokolo; podla zaznamov nas ale len pre Slot a Figi pracuje asi 160..

jedlo..
je tiez medzinarodne : ) tym sa mysli cous-cous s jahnacim kebabom, holandske syry, francuzske salaty, talianske cestoviny, sem tam ryza so slizami,... jednoducho uplne hocico : )
tradicne holandske jedlo je ale uplne bez chuti, same maso-maso-maso-masove zbytky a k tomu trochen prilohy alebo sendvic..
vcera som mala moznost ochutnat holandsku specialitu (nazov zistim) - udajne ked to neochutnam, nemozem povedat ze som jedla holandske jedlo - no zjedli by ste fasirky ked vam povedia ze su tam pomlete mozgy, oci, sliznice a podobny humus..? ? ?
(tymto zdravim hambacozrutov.. zlozenie placiek do hambacov je podobny grc:P :E
ale ochutnala som uz tradicne "bitterballs" - nejake stiplave gulky, co sa jedia so sladkym zltym sauce-om; nieco ako cevabcici s kari omackou; a to nebol az taky humus : )

inak stravu mame obycajne tam kde pracujeme - nakolko sa tam denne vyhadzuje cca 10kontajnerov jedla (1 ma objem 200l), vyjde ich to viac nez lacno a my sa normalne najeme (napr. vcera sme vyhadzali 27 podnosov len s udenym lososom - hostia zdrhli hned ako skoncilo nejake nudne business skolenie, takze nikto sa nicoho ani nechytil.. v kuchyni a okolo je nas cca 40 a z dvoch podnosov sme sa najedli tak ze dovi dopo..-
samozrejmostou su dezerty - kazdy den ine - dnes napr. talianska panna cota (nieco ako puding s broskynami + zele :P
cik pauzu si robime kedy chceme, trva cca 10min a mozme ist fajcit (vsetci okrem mna takze zase som exot: )
alebo si vyzujeme topanky a hompalame nohami (ti co mame nove topanky.. ouuuuu : ) alebo ideme do jedalne (aj take mame ; ) na kavu, caj, mlieko, colu, vodu,...
takze pokial som v praci, nie je problem - jeme aj 5krat denne, mlieka pijem ako kojenec - ako povedal Mughtab - "when you'll drink a lot of drink, you'll grow up : )"
..uz citim ze tlstnem.. : P : ( ; ) : )

no a pokial si varim sama.. tak tradicne cestoviny, pripadne ryza, zelenina, ovocie, alebo - nazvime to doplnkova strava - tz ked nahodou stihnem otvorene potraviny, nakupim co prave vidim - od cokolad cez kokosove kocky, kokosove kocky a este raz kokosove kocky :P :D, banany, marhule, jahodovy dzem, nutelu a ine somariny.. : )
no a samozrejme vela vela mlieka, lebo chcem aj vyrast aj dospiet - to je moj ciel do jesene:D
takze snad sa vratim dospela a velka mean. vysoka a nie 100kilova:D
no a kedze nerozumiem holandsky, tak sa stane ze si kupim napr. 3krabice "karnemelk" instead of "melk" - namiesto mlieka mam v chladnicke 3litre "buttermilk" - netrufam si preklad do slovenciny, ale je to nieco strasne zdrave, odporne kysle, co ked das v pohari do chladnicky sa Ti z toho spravi aj tvaroh aj maslo.. nieco ako skysnuta zakysanka.. : )

ps. vie niekto co to je syrovatka..? ze ci to neni ono nahodou.. ; )

- - -
..ok, nakolko uz v tejto internetke trcim 2.5hod (raz som uz pisala na blog, len sa mi "podarilo" vypnut si komp - cela ja: )
radsej koncim, chcem este stihnut slnko vonku lebo sa citim ako netopier - vstavam skor nez slnko a ked koncim, uz je zase mesiac.. : )

tak zatial, priebezne sa ozyvam.. : ) : ) : )

majte sa krasne a dajte vediet o sebe : )

"dui" (=see you..? : )

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * *