..myslienky a zamyslenia..

Friday, May 31, 2013

TIL FOTS I FJELLET

Stredne Norsko je krajina turistami zabudnuta. Vsetci ktorych stretnete idu bud na Nordkapp alebo si zaplatili trojuholnikovy zajazd Oslo-Bergen-Preikestolen. Ked ich cestou stretnete, vacsinou sa zastavia len na chvilu a nemaju cas ani na pokec, lebo turista ma cas limitovany – zaplatil si dva tyzdne dovolenky a chce vidiet co najviac. V ponimani turistu to znamena vsetky najvychytenejsie kusky krajiny, kde sa bude tlacit spolu s ostatnymi unahlenymi a vycerpanymi turistami a spust bude cvakat ostosest, aby si doma v klude pozrel miesta, na ktore pocas dovolenky zabludil.
Cim dalej tym menej ma lakaju turisticke destinacie a vyhladavam len klud, domorodcov a oddych. V strednom Norsku najdete vsetko – bozske ticho v lese, kopu turistickych chodnikov, klud, stebot vtakov a sem-tam aj nejakeho domorodca, ktory vam rad poradi, ktore miesta stoja za to si pozriet a stravit tam chvilu casu. Je to tiez destinacia, kde nestretnete hufy turistov a ak budete mat velke stastie, mozno natrafite na zbludileho cestovatela.
Na uzemi tohto kuska krajiny najdete hned tri rozlahle narodne parky – Dovrefjell, Jotunheimen a Rondane. Dovrefjell lahko miniete ak sa budete ponahlat do Andalsnes alebo Trondheimu a o Jotunheimene sa co-to docitate v turistickych sprievodcoch, ktori odporucaju jednodennu turistiku okolo jazera Gjende, kde sa mozete prejst medzi dvoma jazerami so 400m rozdielom nadmorskej vysky. Vacsina turistov mieri do Otty alebo za raftingom na rieke Sjoa, pripadne sa zastavia na jeden den v Jotunheimene.
Rondane je vynimocny. Pre turistov mimo ich beznej trasy smerom k fjordom je prilis vzdialeny a neocakavaju, ze by mohli najst krasu vo vnutrozemi nedaleko od svedskych hranic. Aj Nori castokrat Rondane minu a navstivia radsej vychytene dovolenkove destinacie. Ludia, ktori ziju v tejto oblasti vsak na tento park nedaju dopustit; kazdy z nich ma fotoalbum plny fotiek z Rondane a vie, ze tam pojde pozriet aj tento rok.
Nachadzam sa asi 20km od Rondane a neviem sa dockat, kedy tam vyrazim. Bohuzial prave teraz je park uzavrety kvoli jarnej migracii sobov. Otvorit by ho mali okolo 10. juna, tak odratavam dni a tesim sa predbezne :)

Vigdis: - Co hovoris na tuto mapu?
Ja: - Rondane?? Vaaaau, pojdem! :)
- A ako si na tom s citanim map?
- V pohode, vezmem so sebou a idem, ked sa stratim, tak kuknem do mapy.
- Mas kompas?
- Naco kompas?
- Aby si vedela ktorym smerom ides.
- Pozriem informacne tabule.
- Aha.. ale my v narodnych parkoch nemame ziadne informacne tabule. Jednoducho si vyberies trasu, ktorou chces ist, vezmes kompas a orientujes sa priblizne podla mapy a svetovych stran. Ked budes mat stastie, tak trasa bude celkom dobre viditelna a ak pojdes spravnym smerom, tak mozno uvidis nejake cervene T namalovane na skale. Ale nerataj velmi s tym, ze tam niekoho stretnes, teraz je tam klud a asi este aj sneh, budes tam sama..
- Aha.. Ehmmm.. pojdem skusit :)
- Vies co, mozme to spravit takto.. oznacim Ti na mape vsetky ubytovne v parku a pridam aj kontakty na nejakych znamych, co tam ziju. Odveziem Ta do Rondane, dam Ti mapu, kompas a par dni Ta tam necham. Dohodneme sa kedy a kde sa stretneme a ak sa stratis, tak ostanes pri ktorejkolvek chate a zavolas mi. Plati?
- Ok, super, to znie ako z Fort Boyard! =)
- Ty si pekne sibnuta, budeme si rozumiet. Víno alebo cavu ku kurcatu na ratatouille?
- Cavu, rosé, poprosim =) Tak o tomto je helpx?
- Nie tak celkom, zalezi na koho natrafis a ci si sadnete. Santé!:)
- A la santé et a la vie joyeuse! :-)
 ...
asi sme si sadli :)