..myslienky a zamyslenia..

Sunday, July 17, 2011

Where do the children play.. :)

..fiktívne prázdniny u babky, ktoré ma teleportujú do reality dávno minulej :))

Práve sedíme v aute a ideme na prázdniny k starým rodičom (k tým, ktorých máme radšej ;) :)) lebo varia palacinky, hrajú sa s nami a nikdy nekričia aj keby sme po streche lozili ;) sú to holt flegmatici, dedko po mozgovej obrne, inak úprimný a netaktný asi ako ja (inak jediný človek, ktorý mi otvorene do očí vždy povie keď priberiem a keď sa ho spýtam doplňujúcu otázku v štýle „fakt? je to možné“ tak ešte dodá že „jasné, pozri sa, máš väčšie brucho ako minule, si zase zajedala pivo čokoládou, čo?“ :)) ale máme sa radi, je zlatý a opravuje mi francúzštinu, pri ňom sa ozaj učím ;) lebo belgická francúzština od detí - v štýle „mám najviac najradšej“ – plus mixnutá s holandštinou ma dosť mätie :))
Babka je babka.. rovnaká ako každá iná, obetavá, zlatá, vždy usmiata, aj keď padá od únavy.. O nás všetkých sa s láskou stará ako keby sme boli jej vlastné deti :)) a samozrejme chystá malinové olovranty, bráva nás do zoo a na raňajky nám robí chleby s čokoládovými guličkami na zdobenie zákuskov (lebo čo rodičia nevidia, z toho nepriberáme a neviem kto kedy povedal že z čokolády bolí brucho :P apropo pripomína mi to moje detstvo u starenky, kedy na raňajky bol vždy grankový rožok (môj vlastný recept, raz si ho dám patentovať ;) nutella je šuvix, treba vyskúšať =)) rozkrojený rožok+maslo+granko, zavrieť rožok, lebo granko sa sype – tak sa prilepí k maslu a hmmm.. zapiť mliekom alebo grankom, voilà :))
„Mamie“ - čítaj mami - po francúzsky babka - na rozdiel od mojej starenky ale nikdy nechovala zajace ani sliepky, lebo na dedinu sa presťahovala až na dôchodku, nefunguje ako au-pairka, koláče nepečie ale väčšinou kupuje a namiesto práce v záhrade cvičí na trenažéri.
Cesta k babke je dlhá, deti kričia a ja som unavená.. idem asi využiť čas inak ;) dobrú noc..
_____________________________________________________________________________
Tak sme šťastne dorazili, osprchovaní, napapaní a spíme (teda aspoň dúfam že spíme ;) Dedko mi hneď po príchode otvoril pivo, bolo to zlaté =) všetci tvrdia, že si pamätá čím ďalej tým menej, ale ak si pamätá že z dezertu si vždy pýtam duplu, večer pijem pivo a vie ktoré odbory študujem, tak si pamätá viac než niektorí moji blízki ;) Babka je super, zase jej hovorím „mami“, lebo mi príde divné volať ju menom pred deťmi (práve rozmýšľam, či budem raz svojho manžela oslovovať menom alebo z neho bude striedavo „ocko“ a „dedko“ ?) Samozrejme že chce aby som sa u nej cítila ako doma, a napodiv sa jej to darí, lebo sa nestáva často že niekomu idem do chladničky hneď po príchode; tu mi to príde normálne..
Celý večer zasadala rodinná rada a riešila známy hlavolam s kozou, vlkom a kapustou – čiže aký spací poriadok vymyslíme, aby Charles ráno nebudil V+H, Victoria nebudila Harolda a aby Victoria nespala sama v izbe, lebo keď nie je doma, tak nespáva dobre. Hlavolam sme nevyriešili ani po dvoch fľašiach vína, rodičia odišli a my sme konečne na prázdninách :))
Prázdninový režim u babky je úplne iný – chodí sa spať neskôr, pri raňajkách sa môžu pozerať rozprávky a nikto nikomu nepočíta koľko čoho zjedol a či „má ešte nárok“ alebo „si musí držať líniu..“ Babka tiež chce, aby som sa konečne normálne vyspala, takže spací poriadok je nasledovný: na 1. poschodí: Charles spí v postieľke pri babke, dedko spí sám, aby večer mohol pozerať telku, Victoria a Harold spia spolu v jednej izbe na manželskej posteli – tak docielime, že ani jeden z nich nebude v noci kričať lebo je tma a bojí sa, nepobudia celý dom a Victoria snáď ráno ostane dlhšie v posteli keď uvidí že Harold spí ;) prípadne si pustia rozprávky spolu.. uvidíme - ak sa dnešná verzia neosvedčí, ostáva ďalších 7 hosťovských izieb s manželskými posteľami, tak môžeme testovať.. :)
Ja som dostala pokyn vyniesť si batožinu na 2. poschodie, aby som sa zobudila až keď budem vyspaná a nie keď sa zobudia deti.. (aj tak si z ohľaduplnosti dám budík aspoň na pol deviatu, inak sa môže stať, že by som prespala aj celý deň :P Tak som obehala všetky izby a vybrala si tú, ktorá sa mi pozdávala najviac :) spím teda – úplne netradične – v ružovej izbe =) čo znamená, že sú tu úplne jemne ružové steny, ružové návlečky, ružové kapesníkovníky, ružové závesy, ružové sviečky, ružové lampičky a rovnaké ružové látkové dekorácie na smetnom, prádelnom a odkladacích košoch a na vešiakoch :)



Vybrala som si ju z úplne racionálnych dôvodov, takže zvládnem aj meganápor ružovej :P
a) je hneď vedľa kúpeľne s masážnou vaňou (krásna žltá, ktorú som mala minulý rok je pri kúpeľni so sprchovacím kútom ;-)
b) dúfam že budem počuť keď sa Charles zobudí, lebo spím rovno nad ním – predsa len je oveľa zlatšie, keď vás zobudí ranný detský smiech, než otravný budík :-)
c) je v nej veľa hračiek, lebo je určená špeciálne pre detských hostí :)
d) sú tu tie malé ľahučké látkové kresielka pre deti, do ktorých sa bez problémov vopchá aj dospelák – kto nezažil, nepochopí ;) :) hm, chýba racionálny argument.. tak teda výhľad na ovocný sad, v ktorom je noša búdok pre vtáčikov – každé vnúča má svoju búdku so svojím menom – babkin nápad, dedko sa realizoval :) takže ma ráno bude budiť štebot vtákov, úplný raj na Zemi :)
e) sú tu lepšie vyriešené zásuvky pre posteľných bloggerov :)
f) je najväčšia, takže keď budem chcieť cvičiť, nemusím riešiť že kde a ako sa poskladať ;) :))
g) nezaoberám sa síce feng-šuej, ale naozaj mi vadí keď spím medzi dverami a oknom – takže dvere nemám ani oproti posteli, ani pri nohách, ani pri hlave a hneď ako zavriem oči zaspím :)
h) je podkrovná – takže sa cítim ako na chate, a i keď si určite aspoň trikrát denne udriem hlavu, podkrovné miestnosti ma fascinujú 8)
i) v ostatných izbách je po 6 vankúšov, tu ich je 14 :P :D – áno, aj toto je racionálny dôvod ;) lebo keď sa človek cíti parádne, tak je na svet milší :)) a tie vankúše sú jemné a Charles ma tiež stále ťapká a hladká keď mám saténový župan, takže niečo na tom bude.. pohľadám nejakú vierohodnú štúdiu o prepojení hmatu a tvorbe endorfínov :)))
Takže zvládnem asi aj ružovú farbu, plusom je krásna posteľná bielizeň s detskou tematikou (takže sa cítim ako na prázdninách u babky :) a mínusom výber vôní pre skriňu.. lebo cukríkovú arómu, „príchuť orientu“, vôňu ruží či hibiscu (škaredý smradľavý kvet) by som asi nepredýchala ;) tak som bola pohľadať v skrini s „náhradnými dielmi“ a našla som všetko od jarnej rosy cez letný vánok až po prechádzku lesom :) v skrini mám teda aktuálne esenciu malín s čokoládou =)) mňam! :))
..kto kedy povedal že vône, chute a dotyky nie sú dôležité.. :)
Idem si ja užiť svoju dočasnú izbu a prázdninový pocit, návrat do reality o 8 dní a 7 nocí :* <3
príjemné sny vám želám :))
(16. júla, 23:26)



ps. wi-fi nie je všade v dome, takže píšem tak hocijako :)) dnes sme strávili veľmi príjemný deň, pršalo len 7 krát (o Belgickom počasí nabudúce ;), takže sme stihli aj bicyklovať, aj pétanque aj veľa iných aktivít :)) a po troch hodinách sa mi konečne podarilo Haroldovi poskladať komplikovanú trasu pre jeho vláčik na baterky, tak to je teraz senzácia ;) že Kristína to dokázala keď to všetci vzdali :P holt asi budem fakt tvrdohlavá.. a vláčiky mám rada, hlavne tie, čo svietia, blikajú a chodia na baterky :-) toť k môjmu oneskorenému detstvu ;) :))

pps. ďalšou úžasnou vecou sú hodiny u babky v kuchyni :) popri čísliciach sú obrázky vtákov aj s ich menami a keď odbíja celá hodina, tak namiesto otravného pípnutia počujete zvuk konkrétneho vtáka :) teda napríklad na 12 ke sedí sova, takže keď odbije poludnie, 12 krát zahúka sova :) takže sa konečne učím aj názvy vtáctva, deti ma vzdelávajú :) ale aj tak si raz kúpim encyklopédiu, lebo mi je na prt vedieť keď stretnem rouge-gorge alebo jaune-queue že aha, to si Ty, keď to neviem preložiť :P ale vo francúzštine je to aj tak krajšie, že "červenohrdlo a žltoriťník" :))

ppps. je nedeľa večer, 9 hodín.. idem pozrieť ktorý vták to spieva a zahrebem sa medzi knihy.. čas sa kráti a "u babky" je jediné miesto, kde môžem ráno vylihovať v posteli a večer niečo stíham spraviť ;)) donc je me casse, bonne soirée à tout le monde :)) <3