..myslienky a zamyslenia..

Wednesday, August 31, 2011

SEPTEMBROVÁ NOSTALGIA


KONEČNE :-)
ešte raz sa vyspím a je tu zas - SEPTEMBER :) najkrajšie ročné obdobie, mesiac, čokoľvek. pre mňa bude navždy synonymom pre nový začiatok.. nový školský rok, noví priatelia, nové lásky, nový peračník, nová aktovka, nový pocit v novom oblečení, s novým účesom.. ešte aj zubnú kefku treba vymeniť. všetko hodiť do práčky, umyť, vykartáčovať, zmyť zo seba letný pocit a tešiť sa na to, čo príde.. fotky z letných dovoleniek založiť poriadne hlboko do skrine, ukončiť nefunkčné vzťahy, vybaviť všetkých lekárov a začať sa tešiť na každý jeden deň. áno, to je september :) každý rok rovnaký a predsa neopakovateľný septembrový pocit :)

keď som bola malá, september ma vždy prekvapil.. čakala som ho od konca júna, a predsa - zrazu bol tu, zjavil sa z ničoho nič hneď potom, ako mi nejaký škodoradostný dospelák oznámil, že prázdniny skončili..
s nástupom na jeden i druhý gympel som tiež počítala a napriek všetkému som sa vždy až hlúpo a neuvedomelo tešila, až skončia letné prázdniny a ja sa zase budem cítiť ako nový človek v novej koži, ktorý začína na novom mieste.
výška? žiaden problém.. hlavne že už je september a ja zase začnem od nuly, v novom a nepoznanom prostredí :)
dosť, koniec, stačilo, nemám chuť študovať, idem žiť ako dospelák a konečne po svojom.. septembrové rozhodnutie, ktoré o rok vystriedal dobre známy a predsa nový pocit - zase začať študovať.

keď tak bilancujem, tak tých študijných septembrov bolo v mojom živote akurát tak dosť.. jedna výška úspešne skončená, druhej už nevenujem toľko pozornosti a ani predštátnicový stres už neprichádza skôr ako 12hodín vopred.. je čas na nový začiatok.
tento september je iný - po šiestich rokoch mojich letných úletov sa naposledy vraciam domov a pocit novoty sa mi poslednýkrát prekrýva s pocitom návratu k rodičom, do mojej starej postele a so začiatkom školského roka. a predsa.. titulovali ste ma za oficiálne dospelú. mám za úlohu zorientovať sa na trhu práce, nájsť si svoje miesto v živote, prípadne sa na nejaký čas ukľudniť a usadiť.. aspoň než príde ďalší september a otvoria sa mi všetky dvere dokorán.. viem, že to nebude jednoduché a nemám očakávať zázraky.. a i napriek tomu sa teším ako prváčik do školy :)

neviem, prečo kalendáre začínajú prvým januárom a silvester nepovažujem za žiaden významný deň. svoj kalendár si pravidelne kupujem na letnej dovolenke a vždy hľadám ten pre študentov, ktorý začína prvým septembrom a končí v lete, kedy ho aj tak nikto neotvára a nepotrebuje. a i keď normálne spávam ako drevo, posledný augustový deň vždy pozerám do plafóna a hlúpo sa usmievam, lebo viem, že zajtrajšok bude voňať inak ako ostatné dni ;) myslím že ten, kto zajtrajší deň ustanovil za štátny sviatok, bol z rovnakého cesta :) veď deň ústavy, ktorá bola prijatá dávno pred vznikom samostatného štátu je kravina na kvadrát - alebo - pekná zámienka na to ustanoviť tento výnimočný deň za sviatok, aby si ho mohli užiť deti aj dospelí :) žiadne zháňanie zošitok a prezuviek, žiadne skoré vstávanie, obchody zavreté.. tak to má byť ;) :))!

---
zajtra je v Belgicku bežný pracovný deň - rodičia idú do práce, deti sa vracajú do školských lavíc.. nie na chvíľu, ako sa chodí u nás - idú pekne na celý deň, lebo ráno ich rozhádžu do tried podľa krúžkov a hneď ako sa premiestnia tam kam patria dostanú rozvrh a začínajú s riadnou výučbou. (zoznam školských pomôcok dostali ešte cez prázdniny, takže už majú aj nakúpené aj v taške zbalené.) prvý školský deň je v Belgicku krutý.. ten slovenský štátny sviatok zase nestíham, ale i tak budem dnes čumieť do plafóna a usmievať sa, lebo zajtra mám deň voľna tak ako som chcela :) zobudím sa s úsmevom na tvári, spravím si čajík, oblečiem sa do teplých jesenných farieb, budem sa dobrovoľne tlačiť v autobuse s prváčikmi a prechádzať niekde po Waterloo, lebo v Bruseli bude noša ľudí, s letom sa rozlúčim perníkovou a fialkovou zmrzlinou aj keby pršalo, budem dýchať vôňu začiatku školského roka a keď sa podarí, tak deťom zoženiem šarkana, aby sme ho mohli vyskúšať než pôjdem domov ;) :)
---

..zajtra začína nový rok a nové obdobie v mojom živote; ďalšie prekvapenie, ktoré príde zabalené v pestrofarebnom jesennom lístí, bude príjemne šuchotať a nech bude akékoľvek, budem sa naň usmievať odhŕňajúc si babie letá z tváre.. príjemný jesenný vietor hrajúci sa s rozpustenými vlasmi, púšťanie šarkanov, chladné rána, slnečné dni, farebné ulice, zvieratká z gaštanov, zberanie jabĺk a hrušiek.. a aby som to neprepásla, tak aj skorý návrat domov.. lebo vždy keď niečo začína, niečo iné musí skončiť.. tak do skorého videnia :)