..myslienky a zamyslenia..

Tuesday, June 24, 2008

ucit sa, ucit sa, ucit sa.. a z casu na cas improvizovat : )

..takto nejako by som nazvala svoj pobyt tu..
ucim sa - chtiac ci nechtiac - kazdy den - od prestierania obrusov (to by ste sa divili aka je to veda, to nie je len tak..! ; ) pozdlzne rozprestriet obrus, tromi prstami lavej ruky chytit pravy koniec, dvoma prstami pravej ruky lavy koniec - otocit a zaroven rozvinut len polovicu, druhu polovicu rozvinut bez skrkvania smahom jednej ruky na prvy pokus..
ked sa to raz naucim tak vam to ukazem ze ako to funguje ; ) : )

takze od prestierania obrusov, cez nosenie tanierov (obycajne samozrejme zvladam, horsie su tie horuce, ktore pristavaju v najnevhodnejsej chvili na plesinach najvazenejsich panov.. :D pripadne vziat take tri polievky, ked pod kazdou su dalsie dva taniere, to je tiez haluz..)
az po umenie komunikovat s ludmi, ktori su "disturbed" ked im otvorim flasu coly light..-

ludia su niekedy divne (po)tvory..

a dnes bol tazky den (lebo som po vcerajsej vecernej smene nastupovala na prvu rannu, pretoze sa nasiel clovek ktoremu som vyslovene vadila - to viete, voda na caj ma len 90stupnov a je studena; potom ked ma 98 tak je to moja chyba ze si dotycna - stara krava v ruzovej koseli a s kriklavoruzovym ruzom na pery - spali hrdlo..)
kazdopadne vsetko spravili kolegovci, vzdy pripraveni s usmevom na tvari a nejakym joke-om na odreagovanie.. : ) : ) : )
po 12hodinovej sichte, kedy sa prave rozbiehala party s jazzovym doprovodom, hostia (aj staff) boli najedeni a vsetci sa bavili.. zrazu prisiel Nills (nas manazer neviemcoho) a hovori ze mam ist.. a ked som sa hlupo spytala ze kam, povedal ze domov.. az mi smutno ostalo; nie ze by ma nohy neboleli a nie ze by som sa nechcela po troch dnoch aj vyspat.. ale..
neviem.. jednoducho ma to bavi.. : )
(aj ked teraz som rada ze mozem nejaky cas sediet za kompom s vylozenymi nohami:D

inak manazerov mame niekolko - tymto zdravim svoju sestricku, lebo ma prave napadlo ze neviem ze coho je to vlastne manazerka..? : )
jeden manazer je asi staff manazer, druhy je staff podmanazer, dalsi je party manager,.. najviac sa mi ale paci manazer Figi (manazer hotela, aj ked neviem co ta funkcia obnasa..? kazdopadne dnes nam pomahal servirovat vino, lebo sme mali asi nejaku brutalne dolezitu klientelu (sudiac podla toho, ze sa rozdavali nejake ocenenia - ako vzdy "business" neviemco - dostala som vysvetlenie ze ocenenie najlepsich a najuspesnejsich junior businessmanov roka.. : )

nas Figi manazer je vysoky.. (co v mojom ponimani moze znamenat aj o 10cm vyssi)
kazdopadne on je vyssi ako vsetky zarubne v hoteli - vysoke 200cm..
ked som stala pri nom, moje oci boli na urovni jeho pupku.. musim sa s nim odfotit niekedy :D
(ked zahodi ten seriozny ksicht a nebudem sa ho bat oslovit ; ) : )
vola sa samozrejme neviem ako..

inak s tymi menami to je dost haluz; dnes k nam prisla nova holka, vola sa "dejvika" (netusim ako sa to pise, takze pisem ako sa to cita.. : )
pamatam si ju podla nazvu "davis cup".. pre niekoho mozno absurdne asociacie, ale cim absurdnejsie, tym skor si cloveka zapamatam.. : )
este stale nemam ziadnu asociaciu k Vilovi (Vilo familiarne, oficialne Vilneviemco.. : ) lebo este stale neviem ako sa vola..

no a dnes som spoznala dalsieho kolegu - je holandan, takze jeho meno neviem ani vyslovit, kazdopadne znie to presne ako "wierd" :D
(len je medzitym nejaka chrochtava spoluhlaska ; ) : )

ale sak sme si kvit - key ste nevedeli, tak Tahir (sefino) ma este stale vola Katarina (lebo ta slovenka co tu bola predomnou sa volala Katarina : ) no a jeden z mojich afganskych kolegov - vola sa Taimoor Iqbal (pozrela som si to na sheete:P ma vola vselijako, nakolko Kristina je prenho nezapamatatelne meno.. pre dnes som bola "Marseliana" : )
takze tak ako Nordin (pre mna Norton), Wierd, Enzo (oficialne Eniz), Juicy (vola sa Jessy : ) a ktokolvek iny, aj ja reagujem uz na vsetky mena.. : )

napriklad teraz - uz asi take 4dni - mame noveho spolubyvajuceho; je to sefinov nejaky dobry kamarat, ktory je po operacii srdca (by-pass) a ktory este stale neviem ci ma kluce alebo nie (preto ich nechavam v dverach: )
netusim ako sa vola, kazdopadne ked ho chcem oslovit, poviem len "Mister Ehmmmmmmmmmm.,.." a on zareaguje : )
nakolko sme neboli oficialne predstaveni v piatok, nebudem sa mu asi predstavovat dnes, ked uz je utorok.. :P

- - -

tak este nieco k mojej holandstine.. : )
nakolko stale hovorim len anglicky a francuzsky a taliansky a hociako inak (vid predchadzajuci prispevok, cast komunikacia : ),
moja holandstina sa prilis nevyvija..
kazdopadne viem sa pekne usmievat, ked sa so mnou niekto rozprava v holandstine a ak nahodou z intonacie vycitim otazku, vzdy odpoviem "sugar and milk are on the small round tables".. : ) :E

(pre tych co necitali clanok "ako si zachovat zdravu mieru sialenstva" - dostupny hocikde na nete - pripominam, ze v nom je uvedene ze ked sa vas niekto nieco opyta, vzdy mu odpovedzte vetou "a prajete si to s hranolkami..?" : )

dnes sme napriklad servirovali jednohubky - v holandstine aj francuzstine sa nazyvaju rovnako, neviem ako anglicky, ale bude to podobne..
jednohubky sa holandsky volaju "amuses" - co v preklade z francuzstiny (l'amuse-bouche), znamena "zabavky pre usta" : )
(teda nieco, co zhltnes nez kuchari stihnu pripravit nieco vacsie ; )

ludia sa ma samozrejme pytali, ze aka je ktora a bla, bla.. ale ked mate na jednom podnose 15druhov, kazda ma aspon dva kremy, dekoracie a podklad.. neni v mojich silach..-
a pisat si to nemienim, lebo sa to aj tak zhltne za 5minut:P
to vies, rovnako ako u nas - "kto zavaha, nezere" :P ; ) : )
takze tie, na ktorych bola skrutena kreveta, su "krevetove", tie, na ktorych je ocividne platok udeneho lososa su "lososove", mali sme jedny naaadherne - rozrezana datla, vnutri nieco ako slahacka + posypane prazenymi lupienkami mandli:P nestihla som ochutnat bohuzial.. : )
..tak tie boli "datlove", atd.. : )
no a zvysnych asi 10druhov bolo "surprise", pripadne "specialita sefkuchara" - nakolko mame siedmych na jednej smene, je to jednoduche a vsestranne pouzitelne :D :D :D

no a v pripade teplych amuses-bouches, jedny su "from fish" (teda kalmare : )
dalsie su "chicken", potom "muuuu" (kazda spravna krava pochopila ze myslim kravu a nie ovcu..- :P
* tieto kravske alebo telacie alebo ake sa nazyvaju "bitterballs" a je to nejaka holandska specialita (tz strasne mastne, vyprazane a vnutri je zomletych niekolko druhov masa - cim viac, tym lepsie)
no a tie posledne boli "other balls" : )
(lebo ked som ich predstavovala ako "piggy balls", kazdy len ohrnul nosom.. :P ;E

..prave ma napada, ze nie kazdy to musel pochopit tak ako som to myslela.. kazdopadne aspon to znie milo : )

no a dnes som konecne zistila, aku polievku sme servirovali vcera..
ked som sa pytala sefkuchara, povedal mi ze "de l'asperge" - teda sparglovu..
neviem ako, ale podarilo sa mi spojit si sparglu s holandskym vyrazom "lekkere"
(lebo cestou do prace miname miesto, kde predavaju sparglu a vsade maju velke napisy "lekkere")
..takze ked sa ma ludia pytali, z coho je ta polievka vyrobena, odpovedala som - hrda na to, ze to viem povedat aj holandsky - "[lekkr]"
samozrejme vsetci sa po nej hned vrhli, tak som bola rada a viac to neriesila..

..dnes cestou z prace sme prechadzali okolo toho miesta, kde uz tyzden predavaju sparglu..
stale je tam napis "lekkere", ale sparglu uz nepredavaju..
maju len "lekkere kirrche" (alebo ako sa to pise) - co v preklade znamena "chutne ceresne" :D

- - -

takze zhrnutie pre dnes je taketo:::
nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa ; )

alebo v aplikacii na moj pobyt v krajine zazrakov - nie je dolezite dorozumiet sa, ale vynajst sa :D
(pripadne aspon vychvalit vsetko co ponukate, prinajhorsom ponuknut cukor s mliekom.. : ) : ) : )

ok, majte sa pekne pre dnes.. idem vyzehlit tie od vina zasvinene a milionkrat prane kedysi biele kosele a najst cestu domov nez sa uplne zotmie a budem svietit na kilometer.. : )

(3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3 (3