..myslienky a zamyslenia..

Wednesday, August 27, 2008

otvorit oci a uvidiet svet..

su dni, kedy staci otvorit oci a vsetko je pred vami.. riesenia, cesty, otvorene dvere.. staci sa divat a vnimat..

Holandsko je krajina plna moznosti..
a farieb..
(vopred sa ospravedlnujem za fotky nakrivo.. toto je moj svet, ktory je nakrivo, tak sa skuste divat mojimi ocami.. ; )






v Amsterdame som nasla samu seba.. zistila, ze ciest ako sa dopracovat k cielu existuje viacero.. staci si uvedomit, ktorou kracate a zistit, ci nepotrebujete odbocit a zazit nieco ine..
Amsterdam, resp. Holandsko pre mna nie je krajinou tulipanov (nevidela som ani jeden; )
Holandsko je pre mna krajinou moznosti, kedy si mozte zvolit, ako a kde chcete zit; ci chcete svoj domov budovat v hlucnom meste plnom turistov alebo na dedine s kravickami a oveckami.. mozte si zvolit ci budete zit so zenou alebo muzom bez ohladu na to ake pohlavie mate uvedene v papieroch.. mozte zit cely zivot s dredmi na hlave alebo s holou lebkou.. vsetkym je to srdecne jedno. nie ze by holandania boli lahostajni, to nie.. jednoducho len davaju moznost vyberu a nesudia ludi na zaklade vyzoru alebo sposobu zivota..
a prave Holandsko je krajina, kde chcem raz spustit kotvu.. krajina plna bicyklov, vody a zelene (toto nie su tri fotky ani fotomontaz.. toto je Holandsko ; )

(prave ma napadlo ci uz niekto niekedy napisal Odu na nejaku krajinu.. asi nie.. tak toto je Oda na Holandsko:P

krajina, ktora stiera hranice medzi narodmi, a tak si tu vsetci ziju pokope, v klude.. cinska stvrt v najstarsom a najholandskejsom centre Amsterdamu doplnena budhistickym chramom, kde ranajkuju Turci a prechadzam sa napriklad ja..

krajina, ktora stiera rozdiely medzi pohlaviami.. rozdiely medzi bohatymi a chudobnymi.. muz v obleku si rano sada na bicykel a s chlebikom v ruke a aktovkou v druhej sa straca v roznofarebnom dave cyklistov.. jedno maju spolocne - vsetci ziju ekologicky. ci uz ich k tomu dokopalo preplnene mesto, kde sediac v autobude minate stale tych istych cyklistov, az zistite, ze do ciela dorazite v uplne rovnakom case.. a autom..? zabudnite.. to radsej odparkujte niekde na okraji mesta a nastupte do najblizsieho metra.. je to ekologickejsie, rychlejsie, zaujimavejsie (a pokial si necvaknete listok, tak aj trochu adrenalinove; ) : )

krajina, kde sa veci nestracaju len tak.. neda sa povedat, ze by sa nekradlo (hlavne pokial ide o bicykle - preto cim starsi, tym dlhsie vydrzi; ) ale su veci, ktore tu maju svoje miesto..


ako napriklad kvety, ktore tu k domcekom neodmyslitelne patria. kvety vsetkych farieb, ktore tuto vecne uprsanu a sedivu krajinu krasne dotvaraju a vy ziskate dojem ze Holandsko je farebne..





ze byt bezdomovcom v tejto krajine je mozno milsie nez mat doma strechu nad hlavou a teplu postel.. a zistite, ze zit sa da aj inak. napriklad na lodi : )

pre mna je Holandsko krajinou, ktora nerozdeluje, ale naopak spaja.. rozdielnych ludi, rozdielne nazory, zivoty, postoje.. alebo napriklad budovy : )
ano Maja, tak taketo su lampy v Amsterdame.. takze moja uchylka zo Strasburgu nezmizla ; ) a objavila sa dokonca aj nova - vola sa haky ; ) a zahrna vsetky dekoracie budov, ktore podla mna nemaju prakticke vyuzitie.. alebo ze by ano..? ; ) : )


(pri tejto prilezitosti ma napadlo, ze som este nedala dokopy ani ten Strasbourg.. pokusim sa to napravit ked sa dostanem domov ; )
ale strechy su aj tu.. a kedze sa nepatri fotit ludi, tak ludi by som prirovnala k tymto budovam - vysoki, silni, majestatni..
a na rozdiel odo mna obycajne stoja nohami pevne na zemi ; )
ps. ta lampa sa tam ocitla nahodou ; 0 ; ) : )

te šunel, te haťárel.. percevoir.. alebo jednoducho vnímať.. : )

dnesny prispevok ani nema nadpis, lebo potrebujem vsetky svoje myslieky podat co najrychlejsie (takze nad nadpisom sa nezamyslam ; )
dnes je jeden z tych mojich maximalne vnimavych dni, kedy sa mi odblokuje nejake minipercento z tych 95% mozgu co clovek nema moznost vyuzit.. a tak vyuzivam cas, vnimavu naladu (a clanok uz ma aj nadpis ; )

mozno to dnes bude uplne neupratane, takze ospravedlnte vsetok zmatok a zariadte sa podla hesla "inteligent sa vyzna aj v chaose" ; ) : )

dnesny den je iny.. uz len tym, ze som po velmi dlhej dobe (cekujete..?, moje "strasne" sa v pisanej podobe meni na "velmi" ; ) v hovorenej reci vsak stale ostava "strasnym", nakolko makke L -rovnako ako grganie a piskanie na dvoch prstoch - ma este nikto nenaucil ; ) : ) - - - pre tych co nepochopili, resp. to este neskusali - toto ma byt vyzva ; ) ze to nedokazete..? ; ) : )
no a dnesny den ma aj pointy (cuduj sa svete: ), aj ked svoje obvykle odbocky do inych zakuti mysle nevynechavam:P : )
takze dnes som spala.. dosyta, doruzova - ako sa komu paci ; ) : ) tz asi 12hodin, pod pozicanou perinou, na pozicanom matraci, v pozicanom byte.. (zubnu kefku a pastu mam vlastnu ; ) tymto vas ziadam o odpustenie si mikulasskych darcekov typu zubna kefka - pripadne dve zubne kefky.. sposobuje mi to znacne komplexy ; ) dakujem : ) : ) : )

pre tych, co este nevedia - po troch tyzdnoch uz zo mna nie je bezdomovec; ) nie ze by sa mi zivot chillin' bezdomovca nepacil, ale uz som akutne potrebovala byt jeden den a noc sama so sebou, citat si knihu, zmierit sa svojim sucasnym statusom na vsetkych urovniach zivota a upratat si bordel v hlave.. a tak sa aj stalo.. : ) ked som sa dnes rano zobudila na intraku, vo svojej vlastnej - trikrat zaplatenej a dvakrat pozicanej izbe, od ktorej mam kluce az do nedele; ), zrazu mi zacalo vsetko dochadzat (su take dni.. moja Maja vie.. ; ) : )
a tak uz presne viem AKO.. ako sa da sklbit vztah s pracou, zivot so studiom, ako je mozne tu moju rozlietanu detsku, alebo ako to vy nazyvate "nezavislu" dusu spojit s dusou rodinne zalozeneho pracujuceho muza, takzvaneho hermetika (za povsimnutie stoji vyraz "muz" ; )
ako je mozne studovat a pracovat zaroven, mat zivotne istoty typu strecha nad hlavou a popritom byt stale tak krasne "nezavisla" (nemam rada to slovo, ale vystiznejsie mi momentalne na um neprislo.. )
ako spojit dva uplne rozdielne zivoty, alebo aspon popretinat dve uplne odlisne cesty tak casto ako to len pojde (tak casto, ako to obom stranam bude vyhovovat - aby som dotycneho nevydesila na smrt; )
alebo vlastne styri.. kedze ja mam dva vlastne svety, ktore sa sice prelinaju ale navzajom vylucuju.. plus dalsie dva svety rozpolteneho blizenca.. a uz mate styri..
ale vsetko sa da.. ked sa chce, pripadne ked pride den kedy nachadzate riesenia..

dnes je den, kedy som konecne pospajala vsetky casti svojho puzzle, alias pontonu (tymto zdravim ocina a jeho teoriu o tom, ako nezainteresovanemu humanitne zalozenemu (a komplet znudenemu a otravenemu) dievcatu o pol jednej v noci vysvetlit co je ponton; podarilo sa; ) : )
pre nezainteresovanych - prve vysvetlenie bolo zlozitejsie (mozog mi vypol pri prvom neznamom pojme; ), druhe vysvetlenie bolo: "to mas ako puzzle; ked bojove vozidla zastavia pri rieke, ponad ktoru nevedie most, puzzle si poskladaju a vytvoria si cestu"..
takze uz mam vlastnu cestu; ) nie ze by som si ju vytvorila, ona sa skor nejakym sposobom objavila.. vlastne sa mi poskladalo to moje "puzzle", ktore si cely zivot nosim v sebe..
kusok duse vecneho studenta.. kusok osoby, ktora tuzi mat svoj domov stale so sebou.. strecha nad hlavou.. vytvaranie vlastnej buducnosti.. a popritom vsetkom ZIVOT.. zazitky, skusenosti, news.. ale to uz sa do popredia tlaci kusok "ja chcem ist domooov".. : )
co..? ze ake je rozlustenie tejto chaotickej nepochopitelnej a nespojitelnej hadanky..?
MISSION COMPLETE.. v tomto haluznom (povodny vyrok bol tusim "dodrbanom", to tiez sedi, ale mne taketo slova nejdu z ust.. takze len pisomne ; ) kazdopadne zdravim autora:P : )
..v tomto haluznom matrixe som nasla samu seba.. a to bol dovod, preco som cely zivot utekala od vas, moji najmilsi.. ; ) podarilo sa.. uspesne som nasla samu seba (alebo aspon dalsi kusok puzzle; ) a spojila si tie predchadzajuce, ktore mi do dnesneho dna vobec nedavali zmysel..
IDEM DOMOV ; ) : ) <3

ps. ..asi by som sa mala prestat usmievat, resp. cerit od ucha po ucho: ) : ) : ) neviem preco, ale prave v taketo dni, nazvime ich "ego" - kedy chcem byt len sama so sebou a nebrat ohlady na inych, lebo je mi samej uplne uzasne (aj ked momentalne existuje vela ludi, ktorych by som chcela objat z celeho srdca: ) : ) : )
mala by som sa prestat usmievat.. pritahujem pohlady.. vyvolavam usmevy.. a prihovara sa i prilis vela ludi.. :D


pps. este som nezistila ze preco mi pri kliku na "publikovanie clanku" zmizne druha polovica textu..? uz sa neobjavila.. takze dodatocne>>> plany su taketo: zavolam sefovi, on zdvihne telefon, stretneme sa, zaplati mi odpracovany mesiac, rezervujem si listok, kupim si zlte cizmy (ano, tu sa to da; ) : ), Janke a Face-ovi svadobny darcek (aj to uz viem co bude:P teraz vas mozem natahovat: ), Zorankovi darcek k prvym narodeninam (6.septembra - si znacim, aby som nezabudla; ) : ) nafotim par fotiek, rozlucim sa so znamymi, anjelmi, kolegami, mestom, pracou, krajinou,.. a pridem: ) : ) : )
planovany prichod okolo 7.septembra (tz moze to byt skor, moze to byt neskor, kazdopadne 9.eho budem v skole na zapise ak okolnosti dovolia.. ; ) : )
takze mi mozte zacat organizovat september nech sa nenudim, pobite sa o to kto ma pride cakat na Nivy (batozina je taka tazka ako bola ked som isla sem: ) a hlavne neocakavajte.. ani to, ze som schudla (prave naopak), ani ze som opeknela, a ani tolko ze batozina bude napchata suvenirmi a darcekmi.. nebude; ) neni cas, financie, nalada a ani priestor v batozine..-
teste sa na mna tak, ako ja sa tesim na vas : )

takze do-videnia, do-pocutia, do-vnimania.. : )

lubim vas* * *